D. Burazor Aslanidu
Primopredaja: Mihajlo Vujović i Desa Burazor Aslanidu (u sredini)

Zvanična Osnivačka skupština Odbora SPKD Prosvjeta Nemačka-Štutgart, održana je u prostorijama Generalnog konzulata Srbije u Štutgartu, a goste su na ulazu u salu hlebom i solju dočekivali najmlađi članovi Srpskog kulturnog centra Sindelfingen, obučeni u narodnu nošnju i Radomir Perišić u ime Prosvjete.

Sala je bila puna zvanica, tako da su pojedini gosti morali da stoje. Na veliko zadovoljstvo organizatora uz naše zemljake došli su i brojni Nemci, prredstavnici grčkih udruženja, zajednica Ukrajine, Litvanije, a iz Srbije, priznati pisac Olivera Budimir.

Program je počeo srpskom, nemačkom i himnom Prosvjete iz 1912. godine, a vođen je dvojezično. Vesna Horn, član uprave Prosvjete na srpskom, a Saša Ivanović, predsednik SKC Sindelfingen na nemačkom jeziku.

Mihajlo Vujović, potpredsednik Glavnog odbora Prosvjete u Banjaluci čestitao je osnivanje odbora u Štutgartu, sa željom da on služi spajanju, a ne razdvajanju ljudi.

– Ovo je 43. odbor Prosvjete u svetu. Prosvjeta je srpska kulturna baština. Ona je svetlost i svetost postojanja i nestajanja. Ona okuplja ljude gde god ima srpskih zajednica. Prosvjeta okuplja one ljude koji srpsku kulturnu baštinu doživljavaju kao planetarnu celinu da se ljudi ujedine – rekao je Vujović, predajući zastavu Prosvjete Desi Burazor Aslanidu, predsednici odbora Nemačka-Štutgart.

Ona je preuzela zastavu i položila zakletvu:

– Velika mi je čast i ponosna sam što mi je poverena obaveza čuvanja zastave jedne od najznačajnijih srpskih društava u 20 veku. Obećavam da ćemo prilikom svake manifestacije koju Prosvjeta u budućnosti bude organizovala s ponosom i na vidnom mestu isticati ovu zastavu i na taj način pronositi slavu našeg društva. Nikada i ni u kojim okolnostima neću dozvoliti da se ova zastava i ime Prosvjete oskrnave – istakla je Aslanidu, koja je zakletvu izgovorila i na nemačkom jeziku.

Desa Burazor Aslanidu je dodala da je cilj saradnja sa svim srpsko-nemačkim zajednicama zemlje domaćina, udruženjima širom dijaspore i sa maticom Srbijom.

Posle primopredaje zastave Dragana Milićević i Anica Kočić (7) su u pratnji Jordana Đevića otpevale pesmu “Tamo daleko”. Malena Anica Kočić je još jednom zadivila publiku kada je sama izvela pesmu “Srbijo, majko”.

Članovi Prosvjete pesnici Borica Đukanović i Nevenka Đukić recitovale su svoje pesme, a mladi pijanista Branislav Stojičić svirao je na sintisajzeru “Za Elizu” i “Ovo je Srbija”.

Posle zvaničnog programa uz prelepu dekoraciju, zakusku za sve prisutne su priredili Emir Podbićanin i Aleksandra Živanović, članovi Prosvjete.

Hleb i so za Boricu i Rašu Perišića i Srđana Mijalkovića

Zahvalna članovima

– Mogu slobodno da kažem da sam veoma srećna i ponosna na sve članove Prosvjete, jer su uložili veliki napor i dali svoj doprinos da se napravi program na veoma zavidnom nivou, a sve to ne bi moglo da se postigne bez podrške Foruma kulture Štutgart – kaže Desa Burazor Aslanidu.

Podrška Srba i Nemaca

Među prisutnim zvanicama bili su predstavnici srpskih udruženja koja su od početka davala doprinos nastajanju ovog odbora Prosvjete kroz rad Inicijativnog odbora, a to su: “Sveti Sava”, Morava, Kozara, SKC Sindelfingen.

Uz njih su bili i ugledni Nemci iz poznate firme IPCO iz Felbaha, šef odeljenja Adrijan Ortiz koji je Prosvjeti donirao računare, a sve to zaslugom Karla Horna, člana uprave.

Puna sala: Došli i Grci, Ukrajinci, Litvanci

Svaka reč ima poruku i pouku

Izaslanik vladike Grigorija otac Borislav Simić blagoslovio je skup i u besedi rekao:

– Ovo veče smatram samo kao produžetak i nastavak davno započete misije Prosvjete. Podsetiću vas na jednu divnu našu izreku, koja kaže: “Gospodar si samo one reči koju nisi izgovorio. Za svaku reč koju izgovoriš odgovoran si.” Prosvjeta govori glasno i jasno i svaka njena reč ima dobru poruku i dobru pouku za sve nas. Iz tog razloga čuvajmo reči one koje čujemo kao dobro prenosimo je dalje.

Čestitke

Konzul Dragan Dimitrijević je u ime Generalnog konzulata Srbije čestitao registraciju odbora Prosvjete u Nemačkoj. Najlepše želje i uspešan rad poželeli su i konzul Biljana Marilović, u ime konzulata Bosne i Hercegovine, Srđan Mijalković, predsednik odbora Prosvjete u Beču i Filip Perišić, član GO Prosvjete u Banjaluci.