Ponovo dvoboj Buš – Klinton

0

Reuters
Džeb Buš
 

Njemu će rival najverovatnije biti nekadašnja prva dama, senator i državni sekretar SAD Hilari Klinton (67) koja se priprema za nominaciju demokrata.

Pripreme za izbore

Premda su predsednički izbori, zakazani 8. novembra 2016. godine, daleko, demokrate su spremne da podrže Hilari Klinton kao svog kandidata, dok će Buš imati teškoće da ubedi svoje republikance. Javna je tajna da tata Buš nije želeo da mu se sin Džordž junior kandiduje i da je još 2000. priželjkivao da Džeb bude kandidat porodice, ali je republikanska mašinerija odabrala bivšeg guvernera Teksasa za kandidata.

Sadašnji američki predsednik Barak Obama bi, prema tome, predstavljao samo "kratku pauzu" između dve "porodične vladavine", ocenile su svetske agencije.

– Imali smo dva Ruzvelta i dva Adamsa. Možda neke porodice jednostavno imaju bolji osećaj ili predispoziciju da se bave politikom – rekla je Hilari Klinton.

Džon Kvinsi Adams, šesti američki predsednik (1825-1829) bio je sin Džona Adamsa, drugog američkog predsednika (1791-1801), koji je nasledio Džordža Vašingtona.

Predsednici Teodor Ruzvelt (1901-1909) i Frenklin Delano Ruzvelt (1933-1945) bili su dalji rođaci. Bivša američka državna sekretarka ipak je rekla da poznato prezime ne mora uvek da bude garancija za uspeh u politici.

– Bila sam kandidat za izbore 2008. ali sam izgubila od Obame. Naš sistem je otvoren za sve. To nije monarhija u kojoj kralj jednog jutra ustane i odluči da abdicira u korist svog sina – rekla je Hilari Klinton.

Analitičari se ne slažu u potpunosti s njenim stavom. Politikolog sa Univerziteta Kolumbija Rob Gudman smatra da porodična politička dinastija "nije dobra stvar".

– Moć tih političkih dinastija, koja se zasniva na istom prezimenu, oslanja se na snažnu mrežu donatora i često je sklona popuštanju u demokratiji, čime se otvara put ideji da naredna, nova generacija lidera može izroniti iz bilo kakve sredine – rekao je Gudman.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here