UMKS

Književni časopis za decu “Zmaj” postojao je punih pedeset godina, sve do 2003. kada je izašao poslednji broj. Danas, posle sedamnaest godina, Udruženje mladih književnika Srbije nastavlja dugogodišnju tradiciju i ponovo pokreće jedan od najpoznatijih književnih listova za decu.

Časopis “Zmaj” se distribuira u Republici Srpskoj, a štampano izdanje za populaciju koja se ne pretplaćuje biće moguće kupiti na kioscima širom Srbije. U toku su pregovori sa Ministarstvom prosvete nauke i tehnološkog razvoja da se časopis distribuira kao što se nekada delio deci.

Uz podršku Mile Alečković, kćerke jednog od osnivača časopisa “Zmaj” Mire Alečković, mladi tim Udruženja nastaviće rad slavnih pesnika kao što su Desanka Maksimović, Dragan Lukić, Arsen Diklić, Aleksandar Vučo, Oskar Davičo i mnogi drugi.

Udruženje mladih književnika Srbije nastavlja tamo gde je stao tim urednika “Zmaja” i nadovezuje se na poruku njegovog poslednjeg redakcijskog odbora: “‘Zmaj’ će,
nadamo se, verujemo, sigurni smo, i opstati, i ostati. I pored svega. I uprkos svemu”.

Novo izdanje časopisa “Zmaj” biće savremenog dizajna i prilagođeno potrebama današnje
čitalačke publike kako bi se književnost približila deci i omladini, što je uostalom bio i prvobitni koncept časopisa. Osim datog akcenta ondašnjeg “Zmaja”, novi “Zmaj” će
pored dečje književnosti uključiti i sadržaje namenjene odrasloj čitalačkoj publici.

Najmlađim čitaocima namenjena je i školica pravopisa, saveti za čitanje i pomoć u razumevanju lektire, kao i dve posebne strane za njihove pesmice, priče i crteže, dok su srednjoškolcima posvećene rubrike iz istorije i teorije književnosti, analize i tumačenja lektire, kao i saveti za pisanje eseja i pismenih radova.

Odrasli čitaoci moći će da uživaju u originalnim prevodima sa grčkog, francuskog i turskog
jezika, da prošire horizonte kroz debate i rasprave o književnosti ili da se jednostavno opuste uz anegdote iz života naših poznatih pisaca.

Najzad, za ljubitelje dobre knjige probrani su aktuelni, sveži i provereni naslovi za svačiji ukus, čak i za one probirljivije među nama, a uz to čitaoce očekuju i razgovori o književnosti sa našim poznatim piscima, pesnicima, glumcima i mnogim drugima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here