M. Stanković
Starija grupa: Nikola, Teodora, Jovan, Emilija, Slavko, Helena i Andrija

Već godinama se polovinom septembra u Osnabriku, gradu koji nosi ime grad mira, održava Festival kultura na kome učestvuju predstavnici brojnih etničkih grupa u cilju zbližavanja i negovanja miroljubivog suživota. Naša Crkvena opština iz Osnabrika pri hramu Svetog Georgija se uvek s radošću uključivala u ovu gradsku manifestaciju.

Posle dvogodišnje pauze, koju je prouzrokovala pandemija korona virusa, ponovo su se na trgu ispred gradske kuće zavijorile zastave, zasvirala muzika i zamirisali specijaliteti različitih kuhinja svih etničkih grupa koje žive u Osnabriku. Po lepom vremenu sve je vrvelo od razdraganih građana svih uzrasta, a sa centralne bine su odjekivali zvuci muzike i ređali se nastupi folklornih grupa.

Najmlađi su izveli “Ersko kolo”: Nemanja, Lena, Damjan, Dejana, Miljan, Miloš i Mateja

Nastupio je i naš crkveni folkolrni amsambl Božur. Uzvici oduševljenja i aplauzi ispratili su naše folklorne grupe.

Biljana Dabić

Radost zbog nastupa folklora među zemljacima je bila izuzetno velika, jer sekcija dve godine nije radila, a za ovaj nastup folkloraši su uložili veliki trud, jer su imali samo tri probe, i uspeli su.

Oduševljena publika aplauzima ispratila članove Božura

– Nastupile su dve grupe. Stariji su izveli “Tamo daleko”, a mlađi “Ersko kolo”. Veoma sam zadovoljna i nastavićemo rad. Probe su svake nedelje u našem crkvenom domu . rekla nam je Biljana Dabić koja neumorno vežba sa decom.

Pasulj i roštilj

Među brojnim štandovima bila su i dva srpska, ukrašena našim zastavama, a na njima su posetiocima festivala ponuđeni raznovrsni specijaliteti domaće kuhinje. Služeni su između ostalog pasulj i neizostavni specijaliteti sa roštilja, za koje se pobrinuo Željko Bera.