EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Ilustracija

Cirkus Australija se nastavlja! Dok većina şaveznih država ne uvodi nove mere zbog širenja korone, iako ih imaju na desetine hiljada svaki dan, Zapadna Australija nastavlja da forsira svoja pravila.

Zbog (čak) pet pozitivnih slučajeva kovida, ova država je vratila na snagu obavezno nošenje maski za lice u svim zatvorenim prostorima na teritoiji grada Perta I regiona Pil.

I to nije sve… Doneta je odluka po kojoj će svaka osoba koja je boravila u Pertu ili Pilu, u periodu od 6 januara, morati da nosi masku ukoliko putuje u bilo koji drugi region države?!
“Čak” dva nova slučaja u Zapadnoj Australiji povezana su sa “Natural Spa Therapy” u Eplkrosu.

– Jasno je da broj slučajeva omikrona raste i predstavlja opasnost po zajednicu – izjavio je premijer Zapadne Australije Mark Mekgauan.

U nedelju uveče, Zapadna Australija je imale 81 aktivni slučaj novog soja virusa korona.
– “Natural Spa Therapy” je mesto značajne zabrinutosti i preklinjem svakoga ko je posetio njihove prostorije između 7. i 13. januara da se smesta testira – zavapio je Mekgauan.

Očigledno, premijeru Zapadne Australije još nije jasno da je u svim drugim australijskim jurisdikcijama posle šest dana od zaraze svako slobodan da se normalno kreće. On jedini natavlja da “lovi veštice” čak i deset dana posle infekcije.

– Možemo da pretpostavimo da postoji više slučajeva omikrona u zajednici nego što pretpostavljamo – mudro je zaključio premijer Zapadne Australije.

Sve osobe u Pertu i regionu Pil su zamoljene od strane lokalnih vlasti da se testiraju na kovid ukoliko se ne osećaju dobro, jer broj lokacija na kojima je bila moguća izloženost virusu neporestani raste.

– Sada znamo da se omikron širi brzo i situaciju moramo da shvatimo ozbiljno. U poslednjih sedam dana zabeležili smo 18 novih slučajeva – primetio je Mekgauan.

Premijer Zapadne Australije konstatovao je da sterategija koju su primenile sve druge jurisdikcije u Australiji – da virus treba pustiti da se raširi – predstavlja grešku.

Ministarka zdravlja Zapadne Australije Amber-Džejd Sanderson izjavila je da je glavni zdravstveni zvaničnik ove države “veoma zabrinut” da širenje zaraze neće moći da bude kontrolisano.

– Samo 11 ljudi se u žarišnim zonama prijavilo putem aplikacije SafeWA, a mi znamo da je mnogo više građana posetilo biznise u toj oblasti od 6. januara. Insistiramo da se svi smesta jave na testiranje – rekla je ministarka i poručila građanima da redovno peru ruke.

Opasnost sa dva broda

Premijer Zapadne Australije Mark Mekgauan rekao je da dva broda koja su doplovila do obala ove države predstavjaju opasnost. On je obavestio da tanker koji je prispeo u Port Hedland ima pet zaraženih članova posade, dok nosač La Stela ima šest pozitivnih.

Pošto se nijedan od ovih slučajeva ne smatra ozbiljnim, zaraženi će biti lečeni na brodovima, rečeno je iz Vlade Zapadne Australije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here