Z.Mirković
Srednji folklor KUD Jedinstvo Beč na Smotri 2019. godine

Posle duže pauze članovi Upravnog odbora Austrijskog saveza srpskog folklora održali su redovan onlajn sastanak, na kojem je glavna tema bila početak rada kulturno-umetničkih društava posle ukidanja, odnosno ublažavanja mera od 19. maja propisanih u Austriji.

Konstatovano je da je sasvim razumljivo i opravdano što određeni broj društava strahuje da bi interesovanje za kulturu i folklor posle ovako duge pauze moglo da opadne, ali je takođe i veliki broj društava koja su optimistična i veruju u ljubav naših mladih prema svojim korenima i srpskoj kulturi.

Na sastanku je bilo reči i o kulturno-umetničkim društvima širom Austrije koja su vezana za rad škola, odnosno za školske sale i opštinske prostorije koje su im ustupljene na korišćenje za probe folklora.

– Neophodno je da se obave razgovori sa predstavnicima lokalnih samouprava/opština da se našim društvima, koja nemaju svoje prostorije, a prinuđena su da koriste školske ili opštinske, omogući da probe preko leta održavaju jednako kao i sva druga udruženja u državi Austriji, odnosno da sami odluče kada će i koliko pauzirati u radu – izjavio je Aleksandar Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora.

Na sastanku Upravnog odbora Saveza, razgovaralo se ovom prilikom i o prvoj zajedničkoj manifestaciji pod nazivom “Sa tradicijom i kulturom zajedno u budućnost – prvi koraci”, koju pripremaju za 19. jun u VHS Majdling, gde će prezentovati rad Saveza i istorijat svih kulturno-umetničkih društva koja su do sada pristupila Savezu folklora.

– Ova prva zajednička manifestacija netakmičarskog tipa pružiće mogućnost članovima naših kulturno-umetničkih društava da se posle dužeg vremena okupe, druže i bolje upoznaju – naravno uz poštovanje svih, u tom momentu, propisanih mera. Zdravlje i bezbednost naših članova, odnosno dece nam je uvek na prvom mestu – ističe Stanković.

On poziva sve ljubitelje folklora da se u što većem broju vrate, odnosno priključe kulturno-umetničkim društvima i nastave da uče srpske igre i čuvanju i tradiciju.
Poziv društvima

Uprava Austrijskog saveza srpskog folklora pozvala je preostala društva koja se još nisu uključila u rad Saveza, da se što pre priključe radi bolje organizacije i kvalitetnijeg nastupa ka institucijama Srbije i Austrije.

BIĆE NOVIH DRUŽENJA: Aleksandar Stanković sa najmlađim folklorašima