Tanjug
Predrag Kon i Branislav Tiodorović

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa je na današnjoj sednici usvojio predlog da se izmenama zakona omogući prekršajno kažnjavanje onih koji ne nose maske, saznaje “Blic”.

Skupština Srbije bi zato, kako se dodaje, već na prvoj sledećoj sednici trebalo da usvoji izmene i dopune Zakona o prekršaju, kao i dopunu Zakona o zaraznim bolestima, čime bi se kršenje mere o nošenju maski smatralo prekršajem i kažnjavalo mandatnom kaznom.

Tako bi se ubuduće nenošenje maski, u zatvorenim prostorima, kažnjavalo sa 5.000 dinara, ali na licu mesta, bez sudskog procesa kao što je trenutno slučaj.

Podsetimo, Krizni štab ranije danas nije doneo nijednu odluku o uvođenju novih mera u borbi protiv epidemije koronavirusa, iako su članovi tog tela najavili da će jedna od njih sasvim izvesno biti uvođenje obaveznog PCR testa za ulazak u našu zemlju.

Posle sednice je saopšteno da se neće tolerisati nikakvo kršenje preventivnih mera, kao i da se radi na pravnom okviru da bude moguće sankcionisanje kada se mere krše.

– Nismo pooštravali mere, već će se raditi da se ovo što imamo sprovede rigorozno i dosledno – rekao je imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković.

Hitna sednica Kriznog štaba održana je nakon što je u četvrtak u Srbiji potvrđeno 512 novih slučajeva virusa korona u jednom danu, što je najviše od početka epidemije.

Kon: Insistira se na sankcionisanju

Član Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da je glavna rasprava na današnjoj sednici bila kažnjavanje onih koji krše mere koje su u Srbiji već uvedene.

– To je najvažnije bilo danas, s tim da je jasno da se na dnevnom nivou prati situacija i da se na dnevnom nivou mora reagovati – kazao je on.

Na pitanje koje su to zakonske mere, kaže da “ako imamo zabranu okupljanja preko 30 ljudi, kao meru, i zabranu rada posle 23 h, a imamo da se to krši, radi se o tome da se mere ne sprovode.

– To nije pitanje za mene, već za sve nadležne koji se time bave.

Došlo je, kako objašnjava, do relaksiranja i opuštanja kod dela javnosti, “malog, ali veoma bučnog”.

– Zdravstveni radnici koji se već mesecima bore protiv Covid-19 već polako postaju revoltirani kada vide da se neke mere ne pridržavaju. Važno je da koristimo mere, da nosimo maske, jer tamo gde su korišćene pokazalo se da je došlo do smanjenja broja zaraženih – zaključio je Kon.

1 COMMENT

  1. Ko su ove dve zabradjene osobe muškog pola sa različitim burkama? Koja od te dve burke je bolja i pruža sigurniju odbranu od nevidljivog neprijatelja koji nemilosrdno hara.?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here