D. Pašić
RADOST NA BINI: Gosti iz Inzbruka bili posebno raspoloženi

Himnom “Bože pravde” otvorena je tradicionalna manifestacija “Teslin dan folklora”, Srpskog kluba “Nikola Tesla” iz Linca u prelepoj sali skupštine grada pored Dunava. S obzirom da je pandemija virusa korona prethodne dve godine sprečila organizaciju priredbe, učesnici su sjajnim nastupima sada sve nadoknadili.

Na ovaj lep događaj kod prijatelja iz Linca došlo je pet klubova. Članovi kulturno-umetničkih društava Kolo iz Mariaencersdorfa, Bosiljak iz Velsa, “Branko Radičević” iz Beča, Ostrog iz Inzbruka i “Knez Lazar” iz Gmundena. Svojim prisustvom divno veče su uveličali Aleksandar Čenić, počasni konzul Srbije u Lincu i Mladen Filipović, šef predstavništva Republike Srpske u Beču.

Osim prelepih koregrafija izvođačkog ansambla, predstavili su se veterani i devojačka pevačka grupa SK “Nikola Tesla”. Sestre Jovana i Helena Đurić, takođe članice kluba domaćina, su recitovale. Gosti iz Inzbruka su bili među najradosnijima, a na sceni su blistali i igrači ostalih društava.

IMALI ŠTA DA POKAŽU: Folklorni ansambl domaćina

– Srećni smo što smo opet zajedno jer uvek je najvažnije dočekati iskrene prijatelje. Raduje nas što smo se okupili na starom mestu da zajedno prikažemo i očuvamo deo naše kulture. Zahvaljujemo od srca svima koji su došli na našu tradicionalnu manifestaciju i da nas sve zajedno dragi Bog čuva – poručio je Radenko Drinić, predsednik SK “Nikola Tesla”.

Posle odličnih koregrafija, brojnih aplauza i podrške, usledilo je narodno veselje. Gotovo svi, a posebno mladi su se uhvatili u kolo i nastavili druženje. U nekim momentima je sala bila mala pa se kolo vilo i u hodniku.

Posebne pohvale zaslužuju vredni članovi “Tesle” koji su se nesebično potrudili da domaćinski dočekaju brojne prijatelje, što su gosti i potvrdili.

Bosiljak iz Velsa ima odličnu saradnju sa klubom iz Linca pa je ovo bila prilika da se posle dužeg perioda opet sastanu.

– Divno veče koje nam je vratilo osmeh na lica. Mi koreografi živimo za ovakve nastupe, a naročito kada vidimo da deca jedva čekaju da izađu na binu. Svaka čast za organizaciju – nije krio oduševljenje Zoran Jovanović, umetnički rukovodilac kluba iz Velsa.

Prelepe utiske odneli su i članovi KUD “Branko Radičević” iz Beča što nam je potvrdila i predsednica ovog udruženja, Radmila Maksimović. Oni su nedavno upravo sa članovima “Tesle” zajedno učestvovali na manifestaciji folklora u Sloveniji pa je ponovno viđenje još više utvrdilo prijateljstvo na relaciji Beč – Linc.

Radenko Drinić (prvi zdesna) je gostima uručio zahvalnice

– Deca su zaista bila oduševljena i utoliko nam je lepša uspomena sa gostovanja kod prijatelja iz “Tesle”. Zahvaljujemo im na sjajnom dočeku i organizaciji manifestacije, uvek ćemo se rado odazvati. Ovo nam je bio treći nastup posle korone i polako se vraćamo na stare staze – zadovoljno je zaključila Maksimovićeva.

Srđan Josijević je ispred KUD “Knez Lazar” na bini primio zahvalnicu od Radenka Drinića.

– Svi smo uživali u bogatom i raznovrsnom programu. Brojne koreografije i razdragana lica deca na bini su najbolja poruka sa ovog nezaboravnog događaja. Domaćini su se svojski potrudili da dočekaju sve nas i zaista smo se osećali kao kod kuće. Jedno veliko hvala u ime našeg udruženja – istakao je Josijević.

Uz folkloraše su se i posetioci lepo zabavili

Ponosni Jotanovići

Imaju čime da se pohvale i ponose Mirjana i Berislav Jotanović. Njihovi sinovi najstariji Stefan, pa redom Lazar, Miloš i najmlađi Vuk, počeli su da se bave folklorom 2010. godine, kada je zapravo i osnovan SK “Nikola Tesla”. Naravno nisu izostali sa ove manifestacije udruženja u kom su napravili prve korake u igri.

Humanitarno šišanje

U subotu 25. juna SK Nikola Tesla od 10 do 18 sati u sedištu kluba (Oberfeldstr. 10a) organizuje humanitarnu akciju. Frizer Rade dolazi sa ciljem da se prikupe sredstva i makar malo olakša svakodnevica 16 -godišnjem dečaku Miloradu Pekezu iz Mrkonjić Grada, koji živi u teškim uslovima sa bolesnom majkom. Sav prilog od šišanja biće uplaćen za finansiranje ove akcije. Cena nije određena daće ko koliko želi i može, Rade je tu da vas ulepša, a vi da učinite dobro delo, poručuju iz našeg udruženja.

ZDRAVICA NARODU SRPSKOM: Jovana i Helena Đurić

Teslina poruka

Danica Žuža je vodila program, a posle himne pročitala je obraćanje Nikole Tesle studentima u Beogradu 1. juna 1892. godine.

“Ja sam – kao što vidite i čujete – ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi, i da svojim znanjem i radom podižete slavu Srpstva u svetu.”