EPA/Michael Sohn
Ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas

Sveobuhvatni sporazum Beograda i Prištine ne bi samo povećao regionalnu stabilnost, već bi i otvorio izglede “dve zemlje” na članstvo u EU, preneo je danas poruku zvaničnog Berlina ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas otvarajući konferenciju ministara spoljnih poslova učesnica “Berlinskog procesa” koji se održava u okviru predsedavanja Nemačke.

Mas je rekao da Berlin podržava bezuslovno napore visokog predstavnika EU Žosepa Borelja i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka u realizaciji tog zadatka.

– Svi narodi u Evropi imaju istorijski teret, ali istorija ne sme da bude prepreka u stvaranju zajedničke budućnosti – naglasio je on.

Istakao je da proces proširenja mora ponovo da se pokrene.

– Budućnost svih šest država Zapadnog Balkana je u EU. Nemačka se i dalje potpuno zalaže za taj cilj – istakao je Mas i dodao da, kada države regiona pokazuju rezultate i EU mora da uradi svoj deo.

– Kada oni daju svoj, moramo i mi svoj – to mora da ubuduće bude naš pristup proširenju EU – naglasio je Mas.

Ukazao je da države regiona treba da jačaju vladavinu prava, bore se protiv korupcije i organizovanog kriminala, rade na zaštiti slobode medija i stvoraju prostor u kojem demokratija može da se razvija.

– Takve reforme će doprineti privlačenju većih stranih investicija, stvoriti perspektive za mlade ljude i zaustaviti odliv kvalifikovane radne snage iz region – objasnio je on. Mas je kazao da, na drugoj strani, Evropska unija mora stajati iza svojih obećanja.

9 COMMENTS

  1. Ja njemu nudim da uzme sve šiptare i albance u svoju državu i neka im tamo daje jednu ili dve pokrajine i neka im bude sretno i dugovječno….

  2. Ovo je cisto ucenivanje sa njihovom propalom EU. Mnogi su do sad obecavali a nistra nisu ispunili pa cal ni ono dogovorewno. Nudite sargarepe kao i do sada

  3. O koje dve zemlje ti govoris, kad podelite nemacku u istocnu i zapadnu tada mozda moze da se prica, ovako nema price.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here