Pooštravaju se kriterijumi za ulazak u EU

0

Podignuta je lestvica za balkanske zemlje: Korina Stratulat
 

– Za balkanske zemlje kandidate lestvica je podignuta sa izričitom namerom da se garantuje da će za pristupanje biti temeljno i održivo pripremljene, na obostranu korist – rekla je Korina Stratulat za portal EurAktiv Srbija.

 

To znači da će moći da u potpunosti iskoriste članstvo u EU, ali i da odigraju konstruktivnu ulogu u Uniji, rekla je ona, uz napomenu da su osnovni kriterijumi i cilj ostali isti, ali da su pooštreni standardi za procenu i merenje napretka.

 

Prema njenim rečima, glavni izazov za Srbiju biće da istovremeno unapređuje odnose Beograd-Priština i sprovodi reforme.

 

– Dosadašnji utisak je da je dijalog Beograd-Priština dobio primat u odnosu na sve druge aspekte, što nije neophodno bilo dobar znak za ispunjavanje kriterijuma iz Kopenhagena. Sada u novoj fazi evropskih integracija potrebno je znatno proširiti fokus reformi u Srbiji – navela je Stratulat.

 

Ona je ocenila da eventualno jačanje ekstremno desničarskih stranaka u Evropskom parlamentu neće uticati na proširenje budući da se glavne odluke u tom domenu donose na nivou država članica, u okviru Saveta EU.

 

– U tom svetlu može se reći da proširenje više zavisi od politika u zemljama članicama (u kojima, treba napomenuti, i dalje postoji ‘zamor od proširenja’) nego od političke dinamike u Evropskom parlamentu – navela je Stratulat.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here