EPA
Sve opcije u igri: Registracija bez nacionalne pripadnosti, novi zakon ili referendum

Popis stanovništva u Crnoj Gori uneo je novo seme razdora u već dugo klimavu vladajuću koaliciju, a nešto jasniju situaciju po pitanju tih odnosa, ali i prebrojavanja stanovništva trebalo bi da da sednica Vlade 26. avgusta na kojoj će biti razmatran Predlog zakona o popisu.

Demokratski front, najbrojnija koalicija vladajuće većine je za popis sa izjašnjavanjem o nacionalnosti koji bi se, kako je planirano, održao do kraja godine, a premijer Zdravko Krivokapić i vicepremijer Dritan Abazović su za registarski popis i njegovo odlaganje.

Insistiranje DF obrazložio je šef kluba DF Slaven Radunović ukazujući da je popis 2022. godine nemoguć, jer je to godina izbora u 12 opština i po standardima EU i UN neprihvatljivo.

– Ako se odloži za 2023, po EU regulativi, biće onda registarski popis – ukazao je on model kako se izbegava popis sa izjašnjavanjem o nacionalnosti.

Krivokapić bi da odloži zbog tehničkih uslova i korone koja je “najveća prepreka”. Ističe i da ako se popis svodi na to ko je Srbin ko je Crnogorac onda to treba definisati kao referendumsko pitanje, a ne kao statistiku. Suprotno tvrdi jedan od lidera DF Nebojša Medojević koji kaže da tehnički uslovi postoje, ali je problem što Krivokapić, Milo Đukanović i Miško Perović ne žele da se iz biračkog spiska izbace fantomski birači, ali ni da se utvrdi ko su državljani CG koji su više od dve godine van zemlje. Uz to, kaže, ne odgovara Krivokapiću sređeni birački spisak, jer bi da zloupotrebi državne resurse za kupovinu birača za svoju stranku.

– Popis je međunarodna obaveza po konvencijama UN i bez njega ne možemo imati relevantne informacije neophodne za kreiranje razvoja zemlje- ukazao je Medojević na neophodnost popisivanja.

Preambiciozno je očekivati popis do kraja godine, uzvraća potpredsednik Vlade Dritan Abazović, ističući da je to prekratak period.

– Treba prvo utvrditi predlog zakona, koji će na javnu raspravu, ali i da dobije mišljenje Evropske komisije, pre nego ode u parlament. Nije prvi put da DF priča da neće podržati vladu ako se nešto konkretno ne uradi po pitanju popisa. To je njihov politički stav, sa kojim nemam nikakav problem. Ako misle da ne treba da je podrže, u redu – naveo je Abazović.

Međutim, opozicioni DPS Mila Đukanovića tvrdi da će Krivokapić i Abazović na kraju prihvatiti mišljenje DF pod pritiskom te koalicije i Srpske pravoslavne crkve.

Radujem se susretu sa Vučićem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio Zdravku Krivokapiću da Srbija želi najbliže odnose sa Crnom Gorom, da ne traži ništa, ali da neće dozvoliti da je neko ponižava. Krivokapić je uzvratio da Vlada CG nikoga nije ponižavala niti ima nameru, a posebno ne sebi “najbližu Srbiju”.

– Želeli smo i želimo najbolje odnose. To je bio razlog zbog kojeg smo smatrali i smatramo da treba čim pre da sednemo i rešimo sve što opterećuje naše odnose – objavio je Krivokapić na Tviteru i dodao da se raduje najavljenom susretu, pre svega zbog dobrobiti naroda koji živi u obe države.