Poplave nanele katastrofu poljoprivredi

0

Unistene stotine hiljada hektara i farme domaćih životinja: Snežana Bogosavljević-Bošković

 

– Ogromne su štete i u voćarstvu, i u povrtarstvu i u stočarstvu. Nemamo definitivne i tačne podatke, do njih ćemo doći narednih dana, ali sada znamo da su stradale mnoge cele farme krava, svinja, ovaca i živine, a leševi životinja plutaju vodom – rekla je Snežana Bogosavljević-Bošković televiziji Pink.

 

Dodala je da su na terenu stručne službe i da 17 kamiona kafilerija prikupljaju leševe životinja koji se odvoze na preradu u Inđiju i Sombor.

 

– Prisutni smo tamo gde možemo da priđemo, a tamo gde ne možemo, čekamo da se voda povuče pa da reagujemo – rekla je ministarka poljoprivrede.

 

Mobilizacija privrednika

Ministar privrede Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da ministarstvo koje vodi već radi na tome da "motiviše i mobiliše" privrednike, pre svih građevinare, ali i ceo sektor prerađivačke industrije, čije će angažovanje biti nepohodno za obnovu zemlje posle katastrofalnih poplava.

Snežana Bogosavljević-Bošković objasnila je da posle prikupljanja leševa sledi totalno čišćenje i dezinfekcija, kako bi se sprečile veće katastrofalne posledice po stočarstvo i zdravstvenu bezbednost ljudi.

 

Upitana kako će biti nadoknađena šteta poljoprivrednicima, ministarka poljoprivrede je odgovorila da se to sada ne može tačno reći, jer šteta nije načinjena samo poljoprivredi, nego su ogromnu štetu pretrpeli i kuće i stanovi, infrastruktura, ugroženi su mostovi, putevi.

 

– Sledi nam detaljna analiza svih šteta koje su načinjene, uključujući i štetu u poljoprivredi. U zavisnosti od mogućnosti, država će učiniti sve da pomogne poljoprivrednicima – rekla je Snežana Bogosavljević-Bošković.

 

Dodala je da bi poljoprivrednici u vanrednoj situaciji prvenstveno trebalo da brinu o svojim životima.

 

Navela je da postoji mogućnost da se sanira šteta u poljoprivredi i da će država raditi na tome da štete budu minimalne.

 

Procene štete u sredu

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić izjavio je danas da će prva procena štete od poplava biti predočena u sredu i ocenio da se radi o "ogromnoj" sumi.

 

"Biće potrebno da sačekamo pre nego što budemo mogli da govorimo o
konkretnim ciframa, ali u svakom slučaju to će svakako biti ogromna
šteta", rekao je Krstić za Televiziju Pink.

 

Ministar finansija je kazao da u budžetu postoje skoro dve milijarde dinara za saniranje posledica poplava i 1,5 milijardi za operacije različitih službi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here