Poplave odnele puteve u Australiji

0

Najgora poplava u poslednjih 120 godina odnela je sve pred sobom

 

"Veliki broj autoputeva je odsečen, voda je na nekim mestima odnela železničku prugu i nema sumnje da će šteta iznositi nekoliko stotina miliona dolara", kazala je premijerka, pirlikom obilaska ugroženog gradića Sent Džordž sa 2.800 stanovnika, od kojih su neki u subotu evakuisani.

 

U Sent Džordžu je poplaveljeno oko 25 kuća, ali šteta je manja nego što se strahovalo, zato što je nivo reke Balone preko noći bio manji od očekivanog.

Međutim, reka je probila nasipe nizvodno odatle i odsekla mesta Talon, Bolon i Diranbandi na jugozapadu Kvinslenda, javio je AP.

 

Usled neprestanih kiša prošle nedelje su poplavljeni i gradovi u centralnom delu države. Snažna oluja, praćena obilnom kišom i gradom, zahvatila je u subotu najveći australijski grad Melburn, u saveznoj državi Viktorija, i izazvala ogromne probleme u saobraćaju, kao i otkazivanje brojnih sportskih manifestacija.

 

Kiša i grad u Melburnu doveli su do kašnjenja železničkog saobraćaja i otkazivanja konjičkih trka, fudbalskih utakmica i drugih aktivnosti na otvorenom.

 

Turisti, koji su bili u poseti muzejima i akvarijumima, morali su da se evakuišu zbog štete koju je prouzrokovala oluja, širom grada zatvoreni su tržni centri, pozorišta i bioskopi, zbog toga što je voda prodrla u unutrašnjost zgrada.

 

Meteorolozi su već upozorili da se i narednih dana mogu očekivati slične oluje, preneo je AP.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here