Poplave po Srbiji, najgore tek dolazi

0

Voda stigla do kuća, džakovi sa peskom ne pomažu
 
Jastrebac -Pedeset učenika kruševačke Gimnazije koji su boravili u planinskom domu na Jastrepcu i zbog odrona zemlje na putu nisu mogli da se vrate kući, bezbedno su stigli u Kruševac, izjavio je za FoNet gradonačelnik Kruševac Bratislav Gašić, koji je i komandant Štaba za vanredne situacije.

Leskovac – Čelnik Odeljenja za vanredne situacije u Jablaničkom okrugu Miodrag Marjanović rekao je za FoNet da se, zbog kiše koja non-stop pada od petka i topljenja snega sa Kukavice izlila Tulovska reka u selu Bunibrod kod Leksovca i polavila petnaestak dvorišta, a voda a je ušla i u podrume nekoliko kuća. Marjanović je dodao da sa terena stižu informacije i da je reka Vučjanka u Vučju, u delu prema selu Žabljane, počela da se izliva. "Ima izlivanja reke u selima od Sijarinske banje prema Rujkovcu, a izlila se i reka Šumanka, koji protiče kroz opštinu Lebane", rekao je Marjanović.

Jastrebac – Pedesetak učenika srednjih škola iz Kruševca "zarobljeno" je u planinarskom domu na Jastrepcu, zbog odrona zemlje na putu do te planine, rečeno je na sastanku Štaba za vanredne situacije. Kako je istaknuto, ekipe Štaba za vanredne situacije rade na bezbednom povratku učenika, koji se očekuje do večeras. Putni pravac Kruševac-Jastrebac prekinut je, kako je rečeno, usled obrušavanja zemlje, čemu su doprinele jake kiše.
Kraljevo – Načelnik štaba za vanredne situacije u Kraljevu Radojica Kočović rekao je da je vodostaj Ibra u porastu za jedan metar u odnosu na prethodni dan i da su zbog obilnih padavina zatvoreni vodovodi u Vrnjačkoj Banji i Ušću jer je došlo do zamućenja vode. Voda za piće je u Kraljevu trenutno ispravna. Zbog obilnih kiša došlo je i do odrona na Ibarskoj magistrali u Bogutovcu, ali je put prohodan za saobraćaj.
Kuršumlija – Vanredna situacija zbog opasnosti od poplava, nakon Lučana, proglašena je i na području opštine Kuršumlija. "Tokom protekle noći zbog izlivanja reke Toplice poplavljeno je desetak kuća u kuršumlijskom naselju Kastrat, a stanovnici su evakuisani", rekao je predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić. On je dodao da je zbog izlivanja rijeke Banjske kod Kuršumlijske Banje ugroženo šest seoskih domaćinstava, a put do banje je neprohodan, jer je prekriven vodom.
Dragačevo – Predsednik opštine Lučani Mladomir Sretenović proglasio je vanredno stanje u Dragačevu zbog izlivanja reke Bjelice koja je poplavila oko 30 domaćinstava i oko 300 hektara oranica. Poplavljen je i regionalni put Lučani – Guča, zbog čega je obustavljen saobraćaj. Najugroženije je selo Đerađ, u kojem su u odbrani od poplava angažovani meštasni, radnici komunalnih preduzeća i pripadnici službi za vanredne siutuacije. Voda je prodrla i u poslovne objkta Hemijske industrije "Milan Blagojević" u Lučanima.  

 

Najkritičniji period na područjima zahvaćenim poplavama tek predstoji

 

"U toku noći bilo je više intervencija na teritoriji Srbije. Imali smo nekoliko evakuacija u Prokuplju. Ispumpavamo vodu u Lučanima. Zbog najavljene kiše sve ukazuje da će se stanje sa vodostajem pogoršati tokom dana i noći između subote i nedjelje", rekao je Marić.

On je naveo da su pripadnici Sektora za vanredne situacije prošle noći imali više intervencija na crpljenju vode, pre svega u Ribnici, a da se beleži porast vodostaja Ribnice, Žičke i Jošaničke reke.

 

Voda prekrila asfalt u Lučanima… ako ga je i bilo
 

Prema Marićevim rečima, Zapadna Morava i Ibar su, takođe, u porastu, ali su još u koritima.

"U Prokuplju smo imali intervencije u toku noći, izlile su se Banjska i Lukovska reka u polja, a u prekidu je i put za Lukovsku banju", potvrdio je Marić.

On je rekao da su pripadnici Sektora i zaposleni u Direkciji za izgradnju i u komunalnim preduzećima u Kuršumliji cele noći džakovima peska bez uspeha pokušavali da spreče da u kuće prodre voda, čiji je nivo porastao gotovo za metar.

 

Ministarstvo poljoprivrede pomoći će poljoprivrednicima

Mnistri poljoprivrede i odbrane, Dragan Glamočić i Nebojša Rodić obišli su danas poplavljena područja u opštini Lučani u kojoj je proglašena vanredna situacija. Glamočić je, kako je saopštilo Ministarstvo, rekao da se poplave ponavljaju godinama zbog čega je neophodna reorganizacija javnih preduzeća, jer je "javašluk evidentan".
"Sistem je urušen desetinama godina unazad, javašluk je evidentan u svim javnim preduzećima i ona se moraju reorganizovati. Samo da je drveće iz vodotoka očišćeno, bila bi mnogo drugačija situacija i veći protok vode", rekao je Glamočić.
Ministar je istako da će Ministarstvo poljoprivrede pomoći poljoprivrednim proizvođačima kojima su oranice poplavljene u skladu sa svojim mogućnostima.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here