Poplave pokreću lavinu cena

0

Posledice poplava u BiH: Prinos voća, povrća i žitarica biće znatno umanjen, što će direktno uticati na cene
 

– Ekonomska situacija je izuzetno teška, posebno nakon poplava u maju i avgustu. U njima je uništena trećina industrijske, dok je gotovo polovina poljoprivredne proizvodnje došla u pitanje. Pored poskupljenja, u ovoj godini će prema preliminarnim podacima doći i do pada ključnih ekonomskih pokazatelja. BDP će pasti za 10-12 odsto, što će uticati i na pad ostalih ekonomskih pokazatelja – izjavio je Duljko Hasić, analitičar u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Nepogode su uticale na rod pšenice, koja bi mogla da poskupi za oko 10 odsto, što će dovesti do poskupljenja hleba. Takođe, zbog nedostatka žitarica, stočari će morati da povećaju cene svojih proizvoda, a to znači i veće cene mesa. Negativni "šlag na tortu" stavljaju proizvođači povrća kojima su uništeni rodovi paradajza, paprike i pasulja, pa bi, i u toj oblasti, moglo doći do poskupljenja.

– U boljim vremenima, kad je sezona u jeku, ljudi su sebi mogli da priušte voće i povrće, makar za jedan obrok dnevno, a sad je pitanje da li ga svaka druga porodica ima jednom u 10 dana – kaže sekretar udruženja za zaštitu potrošača BiH Mesud Lakota.
Ima i suprotnih stavova: sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH Sead Jeleč tvrdi da se artikli kao što su žitarice, kukuruz, uljarice, ulje, šećer i meso, koji se mogu dugo čuvati i uskladištiti uglavnom troše iz uvoza i na njih domaća situacija ne utiče.
 

Ogroman gubitak

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac otkriva da su mu se pojedini poljoprivrednici, pogotovo oni čiji su usevi uz reke, već žalili da su pred bankrotom.
– Štete koje su do pre avgustovskih poplava procenjene na njivama iznosile su oko 200 miliona maraka, a sada, nakon poslednjih padavina, one su još veće. Niko ne zna koliko smo na gubitku – tvrdi Usorac

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here