Poplave u Makedoniji, sneg u Bugarskoj

0

Više od 100 putničkih automobila, autobusa i kamiona blokirano je između dva klizišta u opštini Debar, u zapadnom delu Makedonije, javile su agencije.

Klizišta su se pojavila na putu Mavrovi Hanovi – Debar, u blizini manastira Sveti Ivan Bigorski i u mestu Bigorske Livade, kao i na putu Štip – Radoviš u istočnoj Makedoniji.

Zbog naglog topljenja snega u toj državi došlo je do niza poplava i povećanja nivoa podzemnih voda, a nivo vode u Ohridskom jezeru povećan je za 11 centimetara od dozvoljenog, ali situacija još nije kritična.

U Pelagoniji, najvećoj makedonskoj žitnici, poplavljeno je 10.000 hektara plodnih površina, a poplavljene su i njive u opštinama Strumica, Bosilovo i Prilep.

Makedonska Vlada je za čišćenje i proširenje korita reke Crna, Suve Reke, Turije i Ilovačke Reke izdvojila oko 600.000 evra.

U bugarskom selu Manastir, na obroncima planine Rodopi, visina snega dostigla je 160 centimetara, što je najviši nivo u poslednjih 20 godina, prema rečima Ljubomira Spasova, zamenika predsednika opštine Laki, kojoj pripada to selo.

U drugim selima te opštine visina snežnog prekrivača je manja, od 50-60 centimetara, do jednog metra, prenela je Srna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here