EPA
Prijatno iznenađenje: Slavlje u sedištu Zelenih

Desničarski populisti, Narodna partija Švajcarske (SVP) pretrpela je jasne gubitke na nedeljnim parlamentarnim izborima, ali ostaje prva politička snaga. Pravi pobednici ovog glasanja su Zeleni, koji su poremetili situaciju na političkoj sceni.

Biračke kutije nose na prebrojavanje

Prema prvim privremenim rezultatima, koje je objavio javni servis, SVP je osvojila 25,8 odsto glasova, što je za 3,6 odsto manje nego na prošlim parlamentarnim izborima. Inače, na listi kandidata SVP ove godine našli su se i Srbi.

Zeleni su sa 13 osvojenih glasova ojačali za čak 5,9 odsto, te osvojili četvrtu poziciju na švajcarskoj političkoj sceni. Time su Zeleni pretekli, ali tesno, Hrišćansko-demokratsku narodnu partiju (CVP), koja je osvojila 11,4 odsto glasova, što je za 0,2 odsto manje nego na prethodnim izborima.

Prvi put u poslednjih nekoliko decenija time je jednu od četiri vladajuće partije pretekla neka opoziciona stranka. Pored SVP su i još dve vladajuće stranke pretrpele gubitke. Socijaldemokrate (SP) su izgubile 2,2 odsto glasova i osvojile 16,6 procenata, a Slobodarska partija (FDP) osvojila je 15,3 odsto, što je za 1,1 procenat manje nego na prethodnim parlamentarnim izborima.

Inače, na parlamentarnim izborima u Švajcarskoj velika pomeranja na političkoj sceni nisu česta i sastav vlade je u proteklih šest decenija praktično nepromenjen, te SVP, SP, FDP I CVP dele sedam mesta u švajcarskoj vladi.

Ovakav sastav vlade, objašnjavaju analitičari, mogao bi sada poremetiti odličan rezultat Zelenih, posebno ako ona bude uspela da ostvari saradnju sa drugom zelenom partijim Građanskom zelenoliberalnom strankom (GLP), koja je uspela da osvoji 7,9 odsto glasova, poboljšavši svoj rezultat za 3,3 odsto u odnosu na prošle izbore.

Nezaobilazni u pregovorima

Prema dosadašnjim rezultatima izbora, zelene stranke će ubuduće zauzimati petinu mesta u skupštini Švajcarske, koja broji 200 poslanika i teško će ih biti zaobići u formiranju nove vlade.