D. Pašić
Hram bio dupke pun

U praskozorje najvećeg hrišćanskog praznika, reka ljudi se ulila u velelepni hram Svetog Oca Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Lincu.

Iako je liturgija počela u 5.00 časova, daleko pre početka službe, tražilo se mesto više, kako za parking tako i u samom hramu. Sa korpicama ofarbanih jaja parohijani su hitali ka svetinji pored Dunava. Zvona su najavila vaskrsenja Sina Božjeg, a narod je, predvođen protejerom stavroforom Draganom Mićićem, obišao hram da bi zatim pokucali na vrata, što simbolizuje Isusovo uskrsnuće i pobedu života na smrti i otvaranje rajskih vrata.

– Konačno smo posle korone slobodni da se okupimo u našem hramu na ovaj veliki praznik, koji simbolizuje pobedu života – ushićeno je rekao Vladimir Stošić koji je u pratnji supruge došao na liturgiju.

Nisu izostala ni deca, iako se tek nazirao dan. Mališani su bili vrlo strpljivi tokom bogosluženja, a na kraju su se i te kako obradovali kada su dobili vaskršnja jaja od đakona Nemanje.

– Radujem se jer slavimo jedan od najvažnijh praznika naše crkve – s osmehom je rekla desetogodišnja Nevena, koja je u pratnji roditelja prisustvovala liturgiji.

Posle dvočasovne službe i čitanja Vaskršnje poslanice patrijarha Porfirija, osveštana su brojna jaja, a zatim su se vernici pričestili.

Na kraju je sveštenik Mićić čestitao veliki praznik uz tradicionalni pozdrav Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse. Usledila je zatim podela nafore i uskršnjih jaja koja tradicionalno pripremi parohija u Lincu.

Prota Mićić osveštao uskršnja jaja

Čestitka na ruskom

Prota Mićić se u besedi posle Uskršnje liturgije posebno obratio vernicima iz Rusije kojih je sve više u našem hramu. On im je na ruskom jeziku čestitao praznik i naglasio da su uvek dobrodošli u srpsku svetinju.