Tanjug/AP
Nemačka kancelarka Angela Merkel

Poverenje Nemaca u političke institucije i zvaničnike, naročito u kancelarku Angelu Merkel, značajno je poraslo tokom krize izazvane koronavirusom.

To je pokazalo najnovije istraživanje u Nemačkoj. S druge strane, podršku Nemaca izgubile su opozicione partije, ali i Evropska unija.

U funkciju predsednika, koju trenutno obavlja Frank-Valter Štajnmajer, 76 odsto ispitanika ima veliko ili veoma veliko poverenje, pokazuje anketa grupe Forsa objavljeno u trendbarometru RTL-a.

Poverenje u nemačku kancelarku Angelu Merkel skočilo je za 22 procentna poena u odnosu na početak godine i sada iznosi 72 odsto. Nemačkoj vladi veruje 60 odsto građana, što je takođe skok od 26 procentnih poena, prenosi „Velt“.

Podršku građana u kriznim mesecima dobile su pre svega političke institucije. Više od polovine ispitanika veruje gradonačelnicima kao i pokrajinskim vladama.

Samo je Evropska unija izgubila na poverenju. Podršku joj je dalo samo 37 odsto ispitanika.

Dok vladajuće stranke CDU/CSU i SPD beleže skok poverenja, opozicija je tokom krize izgubila. Zeleni su od januara izgubili sedam procentnih poena, a liberali i Alternativa za Nemačku po tri.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime