EPA/Christian Bruna

Broj antisemitskih napada u Austriji porastao je u protekle dve godine za 9,5 odsto i dostigao rekordni nivo.

Prema podacima Jevrejske zajednice u Beču (IKG) i Foruma protiv antisemitizma (FgA), prošle godine je broj prijavljenih antisemitskih napada iznosio ukupno 550.

To je udvostručenje u poslednjih pet godina, a oko polovine može se pripisati jasno desničarsko-ekstremističkom političkom okruženju.

Dok je još 2008.registrovano „svega“ 46 antisemitskih incidenata, taj broj je 2017. već bio iznad 500. To, kako ističu IKG i FgA, može da se objasni činjeničnim rastom akcija mržnje protiv Jevreja, ali i zbog povećane svesti da se prijavljuju antisemitski napadi.

Većina prošle godine prijavljenih slučaja u Beču ticala se pre svega antisemtskih uvreda, ali i iznošenja antisemitskih stavova preko interneta. U 14 odsto slučajeva dolazilo je do oštećenja imovine Jevreja.

U 18 navrata prećeno je Jevrejima smrću i postoji i šest dokumentovana fizička napada.

– Austrija nije ostrvo i rast antisemitskih incidenata je nažalost uočljiva u celoj Evropi – naglasio je predsednik IKG Oskar Dojč komentarišući aktuelni izveštaj o antisemitski incidentima.

Rekao je, agenciji APA; da borba protiv antisemitizma nije samo jevrejski zadatak, već celog društva.

– Statistika za prošlu godinu pokazuje da je sada stvarno vreme za delovanje – podvlači Dojč.

Korona kriza, prema rečima generalnog sekretara IKG Benjamina Negelea, mogla bi voditi ka porastu antisemitskih incidenata.

Ukazao je da su proteklih godina događaji kao što su razvoj na Bliskom istoku, teroristički napadi od 11. septembra ili finansijska kriza uvek vodili ka rastu antisemitskih incidenata.

Tako i u aktuelnoj krizi antisemitske teorije zavere rastu.

Međutim Negele situaciju u Austriji vidi stabilnijom nego u Nemačkoj, ali dodaje da bi mogla da se pogorša predstojećim privrednom krizom.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime