pixabay.com

U Republici Srpskoj je virus korona potvrđen kod još 121 osobe, dok je ukupan broj slučajeva 2.813, poslednji su podaci Instituta za javno zdravstvo Srpske od 8. jula dostavljeni “Vestima” koji govore da se situacija sada donekle pogoršava.

Od novootkrivenih pozitivnih na virus 22 su mlađe osobe, 88 srednje i 11 osoba starije životne dobi. Najviše zaraženih, 25 osoba je iz Bijeljine, 16 iz Banjaluke, po 11 iz Višegrada i Nevesinja, sedam iz Ljubinja, po šest iz Dervente i Istočnog Novog Sarajeva, pet iz Кozarske Dubice, po četiri sa Pala i Prijedora, tri iz Istočne Ilidže, po dvoje iz Bileće, Donjeg Žabara, Gradiške, Šamca i Trebinja.

Novozaraženi su većinom kontakti osoba kod kojih je ranije potvrđen virus korona. Od početka epidemije preminule su 134 osobe, oporavilo se 1.425, a testirano je 39.825 osoba. Hospitalizovanih je 131 do 8. jula u podne, a pod nadzorom, 2.906 osoba.

Načelnica Кlinike za infektivne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra RS dr Antonija Verhaz je ocenila da je relaksacija mera i opuštanje građana doprinelo značajanom dnevnom porastu broja inficiranih.

– Mi, stručnjaci želimo da znamo razloge porasta, a pretpostavljamo da je došlo do opuštanja stanovništva u smislu da smo u maju, aprilu i polovinom marta bili prijemčljiviji na preporuke Institita za javno zdravstvo i epidemiologa, držali fizičku distancu, nosili maske, rukavice i nije bilo okupljanja. U poslednjem periodu smo svedoci masovnih okupljanja, možda i većeg broja od 50 ljudi i često možemo videti ljude koji ne nose maske. Popuštanje mera i odbacivanje maski je u konačnici rezultiralo većim brojem inficiranih – kazala je ona za banjaluka.net.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here