Poražavajući rezultati istraživanja o navikama naših građana (2): Volimo ljubiće i krimiće

0
Marko Karović
NAVIJAJU ZA KNJIGE: Sara Ivković Marković i Tatjana Aleksandrov iz Biblioteke grada Beograda

Za razliku od istraživanja, sagovornici “Vesti” iz prometnih knjižara i Biblioteke grada Beograd nemaju utisak da se u Srbiji malo čita, sudeći po kupljenim, odnosno iznajmljenim knjigama. U pomenutoj Gradskoj biblioteci, najvećoj u regionu (76 objekata), imaju utisak da se “baš dosta čita”.

– Stalno je gužva i imamo mnogo novih korisnika. Ukupno imamo 130.000 članova iz cele Srbije, od kojih više od 65 odsto čine žene – ponosno kaže Tatjana Aleksandrov, načelnica Odeljenja za rad sa korisnicima.

Najaktivniji su srednjoškolci, studenti i penzioneri, ali i zaposleni od 30 do 50 godine. Prošlogodišnji “obrt” im je bio 1.300.000 knjiga, a ove godine, već sad znaju, biće veći.

– Najčitaniji su trileri i popularna psihologija, ljubavni romani i porodične sage. Od trilera traže serijal od sedam delova o policijskom inspektoru Joni Lini, od Laša Keplera, a od porodičnih saga, “Sedam sestara” Lusinde Rajli, koja nam je i najčitanija poslednje dve-tri godine. Knjige ova dva autora se stalno rezervišu. Među najčitanijim su i domaća dela, što mi je veoma drago, jer je naš cilj i popularisanje domaćih autora. Recimo, Žarko Laušević je veoma čitan, posebno poslednja knjiga “Padre idiote” – priča Tatjana.

Sara Ivković Marković, PR Biblioteke dodaje, da su uvek veoma tražena dela po kojima su rađene serije i u tom trenutku se puštaju na TV-u. Knjige najčešće uzimaju prema preporuci prijatelja, ili šta je aktuelno, nekada pitaju bibliotekare, a dešava se da bude prilog u medijima u kome poznate ličnosti preporuče neku knjigu, pa odmah krene veliko interesovanje za nju.

Istraživanje Zavoda pokazuje da stariji građani ubedljivo najviše čitaju domaće pisce, a mladi daleko više savremenu u poređenju s klasičnom literaturom. Kupci u knjižarama to i potvrđuju.

– Knjige kupuju i stariji i mlađi, samo se razlikuju žanrovi koje biraju, mada ima i preklapanja. Naši kupci vole knjige koje se bave domaćom istorijom, neobičnim zanimljivostima koje su manje poznate. Od domaćih autora najčitanije su knjige Dejana Tiago-Stankovića, Bojana Ljubenovića, Jelene Bačić Alimpić, Mirjane Bobić Mojsilović, Đorđa Lebovića, Dragana Velikića, Vladimira Kecmanovića, Dejana Stojiljkovića, Momčila Petrovića…Od stranih autora, traže se romani Kolina Huvera, Tonija Parsonsa, Džordža R. R. Martina – nabraja Tanja Vučković, PR Lagune, koja u svojoj mreži ima 46 knjižara u Srbiji. Od stranih autora najtraženija su dela (već pomenute) Lusinde Rajli i Fredrika Bakmana, autora čuvenog romana “Čovek po imenu Uve”. Ovih dana najviše traže i knjige Dejana Tiago-Stankovića “Odakle sam bila, više nisam”, “Estoril” i “Zamalek”.

Mesto buke

Iako u poslednjih 10 godina imaju konstantno povećanje broja korisnika, u Gradskoj biblioteci raznim akcijama rade na povećanju tog broja, ali i popularisanju knjige. Tokom godine imaju nekoliko popusta kad je cena učlanjenja niža i do 50 odsto.

– Korisnici danas moraju da se animiraju. Recimo, dovodili smo javne ličnosti, sportiste, glumce, pisce koji su bili bibliotekari, slikali se ili na platou družili sa našim članovima. Te akcije su kao magnet za ljude, bude 500 učlanjenja dnevno. Kad nam je bio Nele Karajlić, došlo je 3.000 ljudi. Isto je bilo i sa Emirom Kusturicom – priča Sara dok njene koleginice objašnjavaju da biblioteka više nije “mesto tišine” već “mesto buke”.

Najtraženije u Biblioteci

* “Gvozdena zavesa” (Vesna Goldsvorti)

* “Padre, idiote” (Žarko Laušević)

* Zabranjeni svet (Leonid Ivašov)

* U službi njenog veličanstva (Goran S. Nikolić)

* Mi protiv vas (Fredrik Bakman)

* Reka na četiri ušća (Siniša Kovačević)

* Čovek u ogledalu (Laš Kepler)

* Ništa nije smešno (Bojan Ljubenović)

Fenomen

Kad je o publicističkim delima reč, knjiga “Dete u tebi mora da pronađe svoj zavičaj” je fenomen jer se više od tri godine nalazi u vrhu lista čitanosti. Veoma tražene su i knjige Momčila Petrovića sa pričama o zanimljivoj istorija Srba kao i knjige Marka Mansona, Nenada Novaka Stefanovića…

Mudrost na papiru

Na pitanje šta sve dobijamo čitanjem knjiga, osim bogatog rečnika, sagovornice iz Biblioteke na prvo mesto stavljaju – mudrost.

– Možete besplatno da virnete u tuđa iskustva, “obiđete” druge zemlje, vreme.. Svaka knjiga menja. I usmerava. Širi opseg interesovanja – nadovezivale su se. Pesnikinja Marija Kostić, autorka zbirke “Kako nastaje crna” na to dodaje: “Ne postoji ništa lepše nego reč. U njoj ćemo pronaći dokaze da nismo sami, a to je ono za čime čovek, naposletku, jedino i traga.” Marijana Milankov kaže da oni koji ne čitaju, propuštaju da uživaju, da spoznaju toliko novih svetova i mogućnosti, da se zabave, da istraže, da se uporede, inspirišu, bolje razumeju druge, ali i da budu srećniji, jer istraživanja pokazuju “da kulturna participacija to čini”.

Tri za 999 dinara

Knjižare imaju razne akcije, a najpopularnija je – tri knjige za neki iznos, uglavnom 999 dinara. U Urban Rids-u daju popuste za starija izdanja, ali i novija. Recimo, ako je u pitanju trilogija, kada izađe drugi deo, prvi bude na sniženju.

SUTRA – Poražavajući rezultati istraživanja o navikama naših građana (3): Tinejdžeri listaju fantastiku