Marko Karović

Jedno od retkih istraživanja o čitalačkim navikama omladine pod nazivom Mladi u Srbiji, koje je 2019. sprovela nemačka fondacija Fridrih Ebert, pokazuje da 29 odsto ispitanika često čita knjige, 57 odsto ponekad, dok 14 procenata mladih nikada ne čita. Izdavačka kuća Laguna otkriva da mladi između 15 i 30 godina čine oko trećine njihovih kupaca i da su najviše zainteresovani za mange (stripovi i animirane knjige), epsku fantastiku i ekranizovane knjige. Slično smo čuli i od Bojane Race iz knjižare Urban rids.

– Harija Potera obožavaju klinci, dok tinejdžeri od 14 do 19 godina i neku godinu plus vole fantastiku kroz koju se prožima ljubav. Komplet od šest knjiga “Smrskaj me” (Tahere Mafi) je hit među omladinom, kao i “Dvor trnja i ruža” (Sara Dž. Mas) i “Carstvo vampira” (Džej Kristof) – nabraja Bojana uz komentar da njihova publika voli knjige i da su neopisivo srećni kad recimo izađe nastavak serijala.

Iz perspektive izdavačke kuće Kreativni centar, koja iza sebe ima skoro 1.500 objavljenih izdanja uglavnom namenjenih mlađima, deca i dalje vole knjige i čitanje uprkos igricama i tehnologiji.

– Knjige pretežno kupuju mame i bake, a ako su deca sa njima, ona biraju knjige. Najtraženija su dela Jasminke Petrović “Leto kada sam naučila da letim” i “Sto lica stolica”, roman “Dugo mačje leto” (Vesna Aleksić), dela Branka Ćopića “Vašar u Strmoglavcu” i “Oglasi kupusnog lista” – ističe Ljiljana Marinković, direktorka KC, koji je otvorio tri dečje knjižare s besplatnim radionicama na kojima mogu da slušaju najlepše priče, crtaju i razgovaraju sa voditeljima.

Babaroga najbolja na svetu

U Kreativnom centru za najmlađe preporučuju slikovnicu Babaroga, koja je nedavno dobila nagradu Neven za najbolju ilustraciju i ušla u katalog Minhenske internacionalne biblioteke za decu kao jedna od 200 najboljih knjiga na svetu u prošloj godini. Za tinejdžere preporučuju knjige: “Put u središte priče” (Anđelka Ružić), serijal “Zelenbabini darovi” (Ivana Nešić), humorističku knjigu “Loki ili Kako biti dobar” (Lui Stouvel).

SUTRA – Poražavajući rezultati istraživanja o navikama naših građana (4): Izgubljena bitka

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here