commons.wikimedia
Slika flamanskog slikara Pitera Brojgela Starijeg Trijumf smrti

Međunarodni tim stručnjaka tvrdi da je otkrio poreklo pandemije koja se smatra najsmrtonosnijom u istoriji čovečanstva, a koja je odnela desetine miliona života u Evropi, Aziji i severnoj Africi.

Sredinom 14. veka izbila je najsmrtonosnija pandemija kuge u istoriji od koje se čovečanstvo oporavljalo dva veka. Uprkos velikim naporima, naučnici – do sada – nisu uspevali da utvrde odakle je tačno bubonska kuga počela da se širi.

Nove analize ukazuju da je zaraza počela na teritoriji današnjeg Kirgistana u centralnoj Aziji, negde u četvrtoj deceniji 14. veka, posle čega se proširila preko ostatka Azije u Evropu i severnu Afriku i odnela između 75 i 200 miliona života.

Istraživački tim sa Univerziteta u Stirlingu u Škotskoj, nemačkog Instituta “Maks Plank” i Univerziteta u Tibingenu analizirao je drevne uzorke DNK iz zuba kostura na grobljima blizu jezera Isik Kul u Kirgistanu. Područje su odabrali nakon što su iz drugih izvora utvrdili veliki skok umrlih 1338. i 1339. – nekoliko godina pre izbijanja pandemije.

Marija Spiru sa Univerziteta u Tibingenu kaže da je tim sekvencirao DNK sedam kostura.
Zube su analizirali jer sadrže krvne sudove i postoje velike šanse da se utvrdi postojanje patogena iz krvi koji su uzrokovali smrt, piše “Sajens alert”. Stručnjaci su uspeli da pronađu tragove uzročnika kuge, bakterije Yersinia pestis, u tri od sedam uzoraka.

Istoričar Filip Slavin sa Univerziteta u Stirlingu ističe da je ovo veoma značajno otkriće.

– Naša studija je odgovorila na jedno od najvećih i najfascinantnijih pitanja ljudske istorije i utvrdila kada i gde je počela najsmrtonosnija pandemija u ljudskoj istoriji – naveo je Slavin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here