EPA
Toyota Hilux

Porast popularnosti većih vozila u Australiji podstaknut je poreskim olakšicama koje olakšavaju kupovinu SUV, pikap modela i drugih vozila koja imaju pogon na sva četiri točka (4WD), tvrde stručnjaci za transport.

SUV vozila su činila više od 50 odsto prodatih novih četvorotočkaša u Australiji prošle godine, udeo koji se skoro udvostručio tokom protekle decenije.

Porast kupovine ovih vozila je podstakao pozive da se uhvati u koštac sa novim trendom, ograničavanjem poreskih olakšica, izgradnjom uskih traka, u stilu autobuskih traka i više parking mesta isključivo za male automobile.

Direktorka za transport i gradove, u Institutu Greten, Marion Teril, smatra da poreska pravila za preduzeća i zaposlene subvencionišu troškove kupovine automobila i da mnogi vide kao priliku za kupovinu skupljih, što znači i većih vozila.

Terilova je sigurna da trenutni otpis imovine za preduzeća i ustupak automobila u vidu poreza na dodatne beneficije su razlog veće prodaje većih vozila.

Za preduzeća, uključujući i preduzimače i preduzetnike, trenutni otpisa imovine omogućava im da se trošak vozila odbiju od oporezivog prihoda preduzeća u tekućoj finansijskoj godini.

Za vozila koja mogu da prevezu manje od jedne tone ili imaju manje od devet osoba, ograničenje trenutnog otpisa imovine je manje i ograničeno je na 64.741 dolara u finansijskoj godini 2022/23.

Međutim, prag od 150.000 dolara primenjuje se za vozila koja mogu da ponesu više od jedne tone ili mogu da prevezu devet ili više ljudi, bez obzira na to da li posao zahteva tako visoku nosivost.

Osim toga, teška vozila kao što su pikapovi, kombiji i vozila sa pogonom na četiri točka, koja mogu da prevezu više od tone, oslobođena su poreza na dodatne beneficije, pa zaposleni često od svojih firmi dobijaju ova vozila.

S druge strane, veća upotreba SUV modela smanjila je bezbednost na putevima za druge korisnike.

– Ljudi će reći da se osećaju bezbedno kada se voze u takvom vozilu, bolje vide, ali su zato svi ostali, u manjim automobilima, manje bezbedni. I za pešake je manje bezbedno ukoliko ima mnogo SUV-ova – naglasila je Terilova.

I putevi u Australiji su dizajnirani za veće automobili. Standardna parking mesta u Australiji bila su zasnovana na tome da se ford falkonu, iz 1979, omogući udobno parkiranje.

– Imamo široke puteve i velika parking mesta u poređenju sa mnogim zemljama. Mnogo više podsećamo na SAD nego na Japan – naglasila je Terilova.

Emisija štetnih gasova

Marion Teril smatra da vlada treba da ukloni poreska pravila koja podstiču kupovinu većih automobila u odnosu na manje.

– Veliki automobili imaju sve vrste negativnih implikacija na zajednicu. Treba im više goriva, tako da ima više emisija i više zagađenja. Takođe, stvaraju zagušenja i zauzimaju više prostora na putevima – istakla je Teril.

Prema njenom mišljenju, vlada Entonija Albanezea bi trebala da uvede gornju granicu za emisiju izduvnih gasova, pored postojećeg oslobođenja od poreza na dodate beneficije, koje je za električna vozila stupilo na snagu u julu prošle godine.

Najprodavaniji automobili u 2022.

Među deset najprodavanijih modela svega dva nisu teška vozila: tojota korola i hjundai i30.

Model Broj prodatih automobila

Toyota HiLux 64.400

Ford Ranger 47.500

Toyota RAV4 38.400

Mitsubishi Triton 27.400

Mazda CX-5 27.100

Toyota Corolla 25.300

Toyota LandCruiser 24.500

Isuzu Ute D-MAX 24.300

MG ZS 22.500

Hyundai i30 21.200

Izvor: Savezna komora automobilske industrije

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here