Tanjug
Patrijarh Porfirije u Jasenovcu

Patrijarh Porfirije poručio je u Jasenovcu da se, kako kaže, on i Zagreb, ali i on i Hrvatska javno vole, kao i da voli sve ljude Hrvatske bez obzira kom narodu pripadali i kako se Bogu molili.

Porfirije je tokom besede u toku liturgije povodom praznika Svetih mučenika jasenovačkih u Jasenovcu kazao da ga nije mnogo iznenadilo što je kod nekih zamena teza koja se desila u Crnoj Gori prilikom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog prenela i na prostor Hrvatske i što su neki iz Hrvatske počeli ponovo da prozivaju SPC izvorom svakog zla.

Međutim, izrazio je žaljenje zbog toga što ljudi koji su ga upoznali i koji su imali priliku da se uvere da nema diskontinuiteta u onome što je govorio i pričao, to nisu uvideli.

– Jedan moj prijatelj rekao je da ima tri Porfirija njemu poznata, ali postoje zapisane reči, učinjena dela, pa neka ceni svako koliko je Porfirija. Isti je Porfirije kao onaj koji je došao u Zagreb pre sedam godina, onakav kakav je bio uvek i kakav uz Božiju pomoć pozvan da ostane zauvek. Porfirije koji javno voli Zagreb i koji javno voli Hrvatsku, sve ljude Hrvatske – poručio je patrijarh SPC.

Istakao je da je uvek i na svakom mestu govorio samo afirmativno o Hrvatskoj, iako je bilo situacija kada to nije trebalo da čini. Naglašava da je sve prećutao kako ne bi dolivao ulje na vatru.

Porfirije je poručio tokom besede u Jasenovcu da je to mesto gde je izneveren Bog, a osramoćen čitav ljudski rod, ali da ga je Bog paradoksalno odredio da bude mesto sa kojeg se 24 časa uznosi molitva za čitav ljudski rod i mir.

Patrijarh je tokom liturgije povodom Svetih novomučenika jasenovačkih okupljene vernike podsetio da su na tom mestu pre 80 godina izvršeni najstrašniji umu nezamislivi zločini, zločini koji su izvršile ustaše nad nedužnim ljudima iz srpskog, jevrejskog i romskog naroda, ali i hrvatskog naroda.

– Naravno da je bilo najviše onih pravoslavne vere i sve to što su vršili zlotvori vršeno je na osnovu tadašnjeg zakona, međutim logika Božija je drugačija od logike ljudske – upravo tamo gde je veliko stradanje i gde nedužni stradaju to Gospod pretvara u sveto mesto, mesto molitve i iz tog razloga nikada se nismo ovde sabirali da bismo se ovde bavili brojkama, matematikom, dokazivanjem ko je kome više zla naneo, jer znamo da je na ovom mestu izneveren Bog, a osramoćen čovek, osramoćen ljudski rod – kazao je patrijarh.

Porfirije je naglasio da je upravo iz tog razloga za hrišćane ovo pre svega mesto molitve i ukazao da svi na to mesto dolaze sa pijetetom kao što treba da idu i na druga mesta gde su postradali drugi ljudi.

1 KOMENTAR

  1. У посети Србији Папа ће изјавити како воли све Србе и сви Срби ће постати католици.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime