Promo
Sloba i Mira: Glumci oživeli stari razdor

Seriju “Porodica” o satima koji su prethodili hapšenju bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića reditelj i scenarista Bojan Vuletić nazvao je pričom o podeljenoj Srbiji i ostrašćenoj podeljenosti.

I zaista, pet nastavaka emitovanih na RTS-u protekle nedelje ne samo da je postrojilo Srbiju u dve kolone, već su ostavili podeljene utiske kod samih Miloševićevih poštovalaca, ali i protivnika.

Serija je sukobila u mišljenjima političke rivale, nekadašnje partijske drugove Slobodana Miloševića, ali i umetnički svet. Još pre emitovanja izazvala je veliko interesovanje, a po završetku nije prestala da intrigira o čemu govore suprotna viđenja samih aktera opisanih događaja, ali i brojni komentari “za” i “protiv” na društvenim mrežama. Retki su oni koji nisu ispratili seriju uz obrazloženje da im je “dovoljno i što su gledali Miloševića uživo 15 godina”. Sve baš kako je predvideo autor.

– To je priča o podeljenim porodicama, ostrašćenosti između najbližih izazvanoj politkom, a kakvu možemo da vidimo i danas. U svakom društvu postoje podele, suprotna mišljenja, tumačenja, jedino se to kod nas uvek diže na nivo ozbiljnih sukoba. Ne znam zašto je to tako, ali serija upravo govori o tome – zaključio je Vuletić.

Bliska prošlost: Upad specijalaca u rezidenciju

Ivković ljut

Sve do hapšenja uz Miloševića je bio nekadašnji funkcioner SPS-a Branislav Ivković. On ima zamerke na seriju, mnogo ga je lično pogodila, a najviše pištolj jer ga Milošević nikada nije imao kod sebe. Primedbe ima i na bivšeg kolegu, lidera SPS-a Ivicu Dačića koji je kazao da je država platila seriju u kojoj se ismevaju Milošević i Zoran Đinđić.

– Zašto je držao gradski odbor SPS-a u vreme kad je cela Srbija znala da sam za govornicom rekao šta se događa pred Slobinom vilom i poveo tamo svih 37 poslanika. Dačić je ostao i nastavio sebe da bira za predsednika GO, pa došao da se slika i nestao – kaže Ivković.

Za Zorana Đinđića kaže da ga je razumeo jer se pravdao ekonomskim interesima, pošto je Kolin Pauel naredio da izruče Miloševića, ali je Koštunica obećao da ga neće izručiti. Dačić je, ističe Ivković, napravio vladu sa DOS-om, odnosno Vojislavom Koštunicom koji je najviše prevario SPS.

Jagnje Božje

Ljut je i Dačić na autore, jer se veštački nameće teza da je Milošević kriv za sve ratove i bombardovanje, ali se ljuti i na sam RTS.

– Treba vam rejting. Pravite ga na sudbinama vaših porodica – rekao je Dačić.

Potpredsednik Vlade Srbije iz vremena hapšenja Žarko Korać takođe je nezadovoljan. On kaže da je u Seriji Milošević prikazan kao “jagnje Božje” koje ima histeričnu ćerku i ženu, pokvarene saradnike od kojih ga je većina napustila, umesto kao proračunat i bezobziran čovek koji misli da će se masa skupiti pred vilom i sprečiti hapšenje.

– On je mislio da je iznad zakona – kazao je Korać.

Ogorčen: Žarko Korać

Ne bojim se tužbe

Mnogo informacija u medijima kruži i o reagovanjima Miloševićeve ćerke Marije i sina Marka. Objavljivano je da Marija sprema tužbu, pa da neće tužiti, da bi se ponovo pojavile informacije da će ipak tužbe biti. U međuvremenu, Marija je zbog zastarelosti oslobođena od krivičnog progona što je pucala iz pištolja ispred vile Mir. Njene tužbe se reditelj Bojan Vuletić se ne boji.

– Da sam se plašio bilo čega ili koga, nikada ne bih započeo rad na ovoj seriji. Mislim da su svi prikazani dostojanstveno – kazao je Vuletić.

Stiže i film

U Beogradu je nedavno završeno snimanje kratkometražnog igranog filma “Čovek iz Tehnogasa”, ostvarenja koje govori o sukobu Miloševića i Ivana Stambolića. Film prati događaj iz januara 1970. godine kad se Milošević i Stambolić spremaju za poslovni put u Niš, vozom. Milošević se protivi, ali popušta pod pritiskom generalnog direktora Ivana Stambolića.

Kasnije se film bavi Osmom sednicom CK SK Srbije u kojoj je Stambolić politički poražen 1987. godine.

Pohvale samo glumcima

Kao akter događaja često pominjani bivši predsednik SRJ Vojislav Koštunica nije hteo da kaže ni da li je gledao seriju “Porodica”.

– Ne bih ništa govorio o seriji i dešavanjima tokom hapšenja. Razumite, biće prilike, pa ćemo razgovarati – pravdao se Koštunica.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović jedan je od retkih koji smatraju da je snimanjem serije Srbija uradila veliku stvar.

– Do pre dve ili tri godine niste imali film o Čerčilu, Amerikanci su Kenedija snimili 40 godina posle atentata u Dalasu, a u Hrvatskoj se niko ne usuđuje da napravi seriju o ključnim događajima iz njihove novije istorije i ulozi Franje Tuđmana. Srbija ima snage da to uradi i ljudi sada gledaju i polemišu. To je fantastična istina o kojoj treba govoriti – kaže Jovanović.

Serija se SPS-ovskom gradonačelniku Beograda, a kasnije jednom od lidera DOS-a Nebojši Čoviću generalno ne sviđa. Kaže da su dešavanja iščupana iz konteksta, a pohvalio je samo fenomenalno odigrane uloge Miloševića, Mire i Marije.

– Nije mi jasno šta je serija trebalo zapravo da pokaže, da se delimo, da se svađamo – pita Čović, a kao nedostatak vidi što pre pisanja scenarija nisu obavljeni razgovori sa živim akterima tog događaja.

Umetnici bez emocija

Različito reaguju i ličnosti iz sveta umetnosti. Književnik Matija Bećković ističe da od igranih programa više voli dokumentarne.

– Puna je Kinoteka dokumentaraca o najvažnijim istorijskim događajima koje nikad nismo videli. Radije bih gledao te filmove nego njihovu interpretaciju – pojašnjava akademik.

Reditelj Dejan Karaklajić smatra da serija ne veliča nikoga, već prikazuje bolnu sliku društva od pre dve decenije. Dobro je, kaže, setiti ih se i naučiti nešto novo iz svoje prošlosti i istorije.

Digli me u nebesa

Toma Fila je bio akter događaja i podseća da se tada nije bavio politikom već je u vili Mir bio kao advokat Slobodana Miloševića. Srbija je, kaže, bila tada podeljena na one za i protiv Miloševića. Pritom, za njega su bili stariji ljudi, a nova vlast predvođena demokratama je htela da orijentiše mlade protiv Miloševića.

– Mene su u seriji digli u nebesa, treba da im zahvalim – šaljivo kaže Fila i objašnjava da ipak nije bio u Miloševićevoj vili dva dana, već pet sati.

On tadašnju vlast DOS-a kritikuje što nijednu garanciju datu Miloševiću nisu ispoštovali, prvenstveno da ga neće izručiti Haškom tribunalu.

Žal za izubljenom nadom

Uloge su tumačili listom glumci koji nisu krili da su bili protivnici Slobodana Miloševića,

Bračni par Milošević – Marković u seriji tumačili su Boris Isaković i Mirjana Karanović.

– Spremao sam se zaista zaronivši u to vreme, iščitao sam mnogo literature i biografskih pogleda na Miloševića, a arhivski snimci njegovih govora bili su mi najznačajniji. Mislim da sam odgledao sva suđenja u Hagu i pokušao da proniknem u pogled tog čoveka ne bih li otkrio njegovu srž. Uvek sam birao drugu stranu i dobro se sećam kako se prelila nada pošto je Milošević izgubio izbore, kad je postojala šansa da okrenemo kormilo i krenemo prema nekom demokratskom društvu – kaže Isaković.

Glumica Svetlana Bojković igrala je ulogu penzionerke koja sa unukom odlazi ispred Miloševićeve rezidencije da ga brani od hapšenja.

– Nije mi bilo teško to da igram zato što i dan danas postoji takav svet. Ja nisam bila deo tog sveta, ali mislim da je u profesionalnom smislu urađen dobar posao – rekla je Svetlana Bojković.