B. Đorđević
Liturgiju služio vladika Grigorije

Badnjem danu, koji je doneo i jedno dugo očekivano sunčano jutro, obradovali su se brojni vernici Srpske pravoslavne crkve u Berlinu. Oni su ceo dan dolazili u hramove Srpske pravoslavne crkve na Vedingu i na Tempelhofu. U Crkvi Svetog Save na Vedingu, liturgiju na Badnji dan služio je episkop diseldorfski i nemački Grigorije. U Crkvi Vaskrsenja Hristovog, na Tempelhofu, pored jutarnje liturgije, služena je i večernja liturgija, a vernici su prisustvovali unošenju badnjaka.

Stefan Berić je sam došao po Badnjak, ali porodica ga je čekala kod kuće. On navodi:

Stefan Berić

– Radim u BMW, ali kada su Badnji dan i Božić, onda BMNj mora nekako bez mene. Tu sam već pet godina, ali su moji roditelji već osam godina u Berlinu, a sestra je došla godinu dana posle njih, a ja sam hteo prvo da završim školu u Požarevcu, gde smo svi živeli. Imam i mlađeg brata koji je rođen pre četiri meseca. Ja sam jedini došao u crkvu po badnjak, a ostali se brinu da kod kuće sve bude spremno. Badnje veče ćemo da slavimo u porodičnoj atmosferi. Roditelji danas rade, a sutra smo svi kod kuće.

Dalibor Jovanović i Maja Meržan

Dalibor Jovanović i Maja Meržan poranili su u hram da pre službe uzmu Badnjak. Dalibor kaže:

– Prošle godine sam morao da radim na poslovima obezbeđenja, ali ove godine sam ipak uzeo slobodne dane za Badnji dan i Božić. Pre osam godina smo došli iz Zrenjanina. Nismo još venčani, ali deca su već tu.

Maja dodaje:

– Ja ne radim, ostajem kod kuće sa naše četvoro dece. Najstarije dete ima 13 godina, a najmlađe tri. Zovu se, Stefan, Stefanija, Emin i Emina. Neki su u obdaništu, a neki u školi. Popodne i za Badnje veče smo naravno svi zajedno, a tako će biti i sutra ceo dan.