Porošenko imenovao novog ministra odbrane: Ukrajina će pobediti

0

Ukrajinski predsednik predstavio novog ministra odbrane: Valerij Getelej i Petro Porošenko
 

Nastavljajući "antiterorističku operaciju" ukrajinski predsednik Petro Porošenko je odbacio mogućnost ponovnog prekida vatre što zahteva Evropska unija.

 

Ukrajinska ofanziva bi sada mogla da se pojača dolaskom Geteleja, bivšeg načelnika policijskog odeljenja za zaštitu javnih ličnosti, čije je imenovanje za ministra odbrane danas odobrio Parlament.

 

Moskva: Prekinuti napade na civile

Rusija je zatražila od Ukrajine da prekine napade na civilne objekte i poštedi civile, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"Nadamo se da će pozitivni rezultati sastanka ministara spoljnih poslova Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine u Berlinu 2. jula ubijediti Ukrajinu da se vrati prekidu vatre", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će Moskva nastaviti da obaveštava ceo svet o novim žrtavama i razaranjima na istoku Ukrajine, preneo je Itar tas.

Porošenko je u Parlamentu rekao da će "očistiti vojsku od lopova i korupcije" i da će je novi ministar reformisati.

 

"Našoj vojsci je neophodan odlučan i črvst vođa, koji će preduzeti hitne reforme kako bismo dobili novu vojsku posle čega nikome neće pasti na pamet agresija na našu državu", rekao je Porošenko predstavljajući Geteleja.

 

"Ukrajina će pobediti. Pobednička smotra biće u ukrajinskom Sevastopolju", rekao je Getelej poslanicima.

 

General Viktor Mujenko imenovan je za načelnika Generalštaba ukrajinske vojske.

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin u četvrtak je, tokom telefonskog razgovora s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoaom Olandom izrazio "duboku zabrinutost" zbog rastućeg broja civilnih žrtava u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

 

Jelisejska palata je ranije saopštila da su Angela Merkel i Fransoa Oland tražili od Putina sa "interveniše kod (proruskih) separatista da pregovaraju o sporazumu s vlastima Ukrajine".

 

Merkel i Oland su Putinu ukazali na "značaj sprovođenja sporazuma koji su postigli šefovi diplomatije Francuske, Nemačke, Ukrajine i Rusije, kako bi se pokušalo postizanje bilateralnog prekida vatre".

 

Kijev je objavio da je za pregovore, ali da su za prekid vatre "potrebne dve strane, a ne samo jedna".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here