EPA/Sergei Dolzhenko
Petro Porošenko

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko je uveren da će uspeti da od Rusije oduzme Krim u narednih godinu dana. On se na svojoj Fejsbuk stranici obratio krimskim Tatarima i svim ukrajinskim muslimanima povodom islamskog praznika Kurban-barjama uz obećanje da će se to zaista dogoditi.

“Verujem da ćemo zajedničkim snagama odoleti agresorima i vratiti Krim”, naglasio je Porošenko.

Prema njegovim rečima, za godinu dana muslimanski praznik će se na poluostrvu, navodno, slaviti u sastavu Ukrajine.

“I na ukrajinskom Krimu će autohtoni krimsko-tatarski narod slobodno obeležavati Kurban-bajram. Sledeće godine u Bahčisaraju! Krim – to je Ukrajina!”, dodao je Porošenko.

– Izjava bivšeg predsednika Ukrajine, u kojoj je obećao da će oduzeti Rusiji Krim za godinu dana, pokazuje da je on poznati sanjar – rekao je prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov

– On je poznati sanjar i to je redovno dokazivao i dok je bio predsednik Ukrajine i posle toga. Očigledno je da se on priprema za novu predsedničku kampanju. Sve izjave ukrajinskih političara nisu vredne ni pare. Krim je već odlučio o svojoj sudbini u martu 2014. godine – izjavio je Džabarov.

Podsetimo, ukrajinski parlament je 1. jula usvojio Zakon „O autohtonim narodima Ukrajine“ kojim nisu obuhvaćeni Rusi. Odvojeno su navedeni narodi nastali na teritoriji Krima, kao krimski Tatari, Karaimi i Krimčaci.

Zakon za sada nije stupio na snagu, jer je potrebno da ga potpiše predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski. Moskva je oštro kritikovala zakon smatrajući da je diskriminacioni i narušava međunarodne sporazume u oblasti ljudskih prava.

Ruski predsednik Vladimir Putin je tim povodom izjavio da negativno gleda na ideju Zelenskog o tome da Rusi budu isključeni sa liste autohtonih naroda u toj zemlji i naveo da podela naroda koju pravi Ukrajina na autohtone i neautohtone podseća na nacističku Nemačku.

Inače, Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno

1 COMMENT

  1. Ovaj potrosenko je sanjar kao onaj sto ostavlja komentare o Rusiji vlado ??? barem nije dosadno kad nesto izjave

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here