Porošenko: Okončaću rat u Ukrajini

0

Porošenko danas ide kod Merkelove na savetovanje
 

"Mi smo u ratnoj situaciji na istoku Ukrajine, Krim je okupirala Rusija i vlada velika nestabilnost. Moramo da reagujemo", rekao je Porošenko u intervjuu za nemački list koji je dao zajedno sa bivšim bokserskim šampionom i budućim gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom.

 

"Okončaćemo taj teror, vodi se pravi rat protiv naše zemlje… Želimo da lidere uhapsimo i izvedemo pred lice pravde", rekao je Porošenko i dodao da je "operacija, konačno, zaista počela".

 

Na istoku Ukrajine, gde su dve oblast, Donjeck i Lugansk, proglasile nezavisnost posle održanih referenduma, ukrajinske vlasti vode, kako nazivaju, "antiterorističku operaciju" protiv proruskih jedinica koje su zauzele više državnih zgada u tim oblastima.

 

Upitan da li već izdaje naređenja vojsci, pošto se situacija u Ukrajini iz dana u dan pogoršava, Porošenko je odgovorio da još nije položio zakletvu za predsednika i da dok to ne uradi ne može da izdaje naređenja.

 

"Međutim, naravno da sam u bliskom kontaktu sa vladom i mogu da kažem da je antiteroristička operacija konačno počela’, dodao je Porošenko.

 

Pritisak Zapada

Zapad vrši pritisak na novoizabranog ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da počne reforme u zemlji u vreme kada sukobi na istoku zemlje ne jenjavaju.

 

Američki predsednik Barak Obama pozvao je sinoć Porošenka telefonom da mu češtita na pobedi na nedeljnim izborima i da mu prenese potpunu podršku SAD, saopštila je Bela kuća i najavila skorašnji sastanak dvojice zvaničnika.

 

Istovremeno su 28 evropskih zvaničnika juče u Briselu ohrabrili Porošenka i vlasti u Kijevu da "brzo" krenu u reforme. Oni su takođe pozvali Moskvu da počne otvoren i iskren dijalog s Kijevom da bi se rešila kriza.

 

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je juče da će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom 6. juna u Francuskoj povodom ceremonija obeležavanja iskrcavanja saveznika u Normandiji u Drugom svetskom ratu, i rekao da Putin sada treba da prizna ukrajinskog predsednika i da deluje ka smirivanju situacije u Ukrajini.

 

Porošenko će se danas sastati u Berlinu s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Ona će večeras priprediti večeru na kojoj će pored njega biti i ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, kao i predsednici Gruzije i Moldavije, Grigorij Marvelašvili i Nikolae Timofti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here