Porošenko pozvao Ruse: Podržite plan delima, a ne rečima

0

Predstavnici EU izrazili simpatije prema ukrajinskom predsedniku: Petro Porošenko
 

On je zatražio i pomoć EU u rešavanju problema između ove zemlje i Rusije.

 

Prorusi će učetvovati u pregovorima

Proruski aktivisti u Ukrajini pristali su da u petak učestvuju u mirovnim pregovorima s ciljem okončanja sukoba na istoku Ukrajine, prenela je agencija Interfaks.

"Postignut je dogovor da konsultacije budu 27. juna u Donjecku", rekao je Andrej Purgin, jedan od lidera Narodne Republike Donjeck.

"Porošenko je istakao da situacija sa Rusijom predstavlja veliki problem za njih i da se to neće moći rešiti bez učešća EU i predstavnika evropskih institucija", rekla je za Srnu član stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u parlamentu Saveta Evrope Milica Marković.

 

Prema njenim rečima, Porošenkov poziv za pomoć EU i njenih institucija naišli su na razumevanje u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i obećanja da će EU podržati Ukrajinu.

 

"Nakon izlaganja, poslanici su imali priliku da postavljaju pitanja Porošenku, pri čemu su iskazane velike simpatije i podrška za Ukrajinu i ukrajinskog predsednika", dodala je Markovićeva.

 

Ona je navela da su poslanici izrazili očekivanja da će Porošenkovo predsednikovanje doneti Ukrajini određene pomake, prvenstveno u pregovorima sa Rusijom i u mirovnom sporazumu koji se priprema između te dve zemlje.

 

Više od 300 ljudi poginuo je u istočnoj Ukrajini u proteklih nekoliko sedmica u sukobima proruskih aktivista i vladinih snaga.

 

Ukrajina je prošle nedelje najavila jednostrani prekid vatre.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here