Porošenko pozvao ruske stručnjake

0

Mesto pada aviona

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je juče da je dao instrukcije da se uputi poziv ruskim stručnjacima da se uključe u istragu o padu malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine.

"Vratiti tela žrtava u Holandiju"

Premijer Holandije Mark Rute izjavio je da vlasti te zemlje žele da tela žrtava nesreće malezijskog aviona budu transportovana u Holandiju radi identifikacije. Rute je u obraćanju holandskom parlamentu takođe rekao da je i dalje nejasno gde se nalaze crne kutije iz tog aviona, dodavši da se slaže sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da kutije moraju biti isporučene Međunarodnoj organizaciji za civilno vazduhoplovstvo, koja će izvršiti njihovu analizu, preneo je Rojters. Ukoliko se ne omogući potpuno slobodan pristup mestu nesreće na istoku Ukrajine, "na stolu će biti sve političke, ekonomske i finansijske opcije", zapretio je premijer. Od 298 žrtava nesreće, 193 su državljani Holandije.

Porošenko je rekao tokom posete Ambasadi Malezije u Kijevu da je odmah posle pada aviona pozvao predstavnike zemalja čiji su građani poginuli – Holandije, Malezije, Nemačke, Velike Britanije, Australije i SAD – da se uključe u istragu.
On je dodao da je "dao instrukcije da se pozove i ruski predstavnik da bi se osigurala maksimalna transparentnost".
Porošenko je rekao novinarima da je naredio ukrajinskim oružanim snagama da obustave borbene operacije u krugu od 40 kilometara oko mesta pada aviona kompanije Malezija erlajns u regionu Donjecka.
Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk saopštio je da su do sada pronađena 272 tela, od kojih se 251 nalazi u hladnjačama u vozu u gradu Torez. Holandski stručnjaci koji su stigli na lice mesta, rekli su da će voz tokom dana napustiti ovaj grad.
Ukrajinska predsednička kancelarija saopštila je da su međunarodni stručnjaci počeli da proučavaju okolnosti tragedije malezijskog aviona na mestu njegovog pada. U saopštenju se navodi da su oni detaljno proučili centralnu krilnu sekciju aviona i olupinu kabine za posadu.

 

 

Pretraživanje terena

Služba za vanredne situacije je saopštila da površina oblasti koja se pretražuje iznosi 120 kvadratnih kilometara. U operaciji učestvuje 810 ljudi i 35 inženjerijskih jedinica.

 

Malezijski avioni nad Sirijom

Malezija erlajns je preusmerila let na redovnoj liniji između Londona i Kuala Lumpura umesto preko Ukrajine, što je bila uobičajena ruta, preko Sirije (?!). Ove podatke o malezijskoj aviokompaniji pokazuje sajt Flajtradar 24. Američka federalna služba za avijaciju, čija je regulativa među najstrožima u svetu, u maju je izdala snažnu preporuku za američke operatere da ne lete iz Sirije ili preko njene teritorije.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here