EPA

Posle sedam dana medijske hajke na neimenovanog ministra u Saveznoj vladi, i optužbi za navodno silovanje, državni pravobranilac Kristijan Porter otkriva da je on član kabineta koji se spominje.

Vidno uznemireni Porter je u obraćanju novinarima kategorički odbacio optužbe i poručio da neće podneti ostavku na funkciju prvog čoveka pravnog sistema Australije.

– Ništa od navedenog u optužbama, objavljenim u medijima, nikada se nije dogodilo – rekao je prošle srede Kristijan Porter, vidno se boreći da savlada emocije.

On je potvrdio da je poznavao osobu za koju se navodi da je bila žrtva zlostavljanja. Rekao je da su njih dvoje bili deo grupe koja se u tinejdžerskim danima družila na takmičenjima u debatama. Takođe, istakao je da se navodne optužbe odnose na period od pre 33 godine.

Porter je istakao da je ćutanjem tokom proteklih nedelju dana samo poštovao pravila.

– Iako sam bio predmet divljih, najžešćih i neobuzdanih ozbiljnih optužbi u modernoj australijskoj politici, poštovao sam pravila i ćutao. Sve što je objavljeno nije se dogodilo, a mene za sve ovo vreme niko nije kontaktirao u bilo kom smislu. Niko mi nije rekao ni detalj – kazao je Porter.

Žena koja se pominje u optužbi je prošle godine oduzela sebi život i Kristijan Porter je na početku obraćanja javnosti uputio poruku njenim roditeljima.

– Želim da kažem nešto roditeljima koji su u žalosti zbog gubitka odrasle ćerke. Poznavao sam je izuzetno kratak period. Upoznali smo se kao tinejdžeri, na takmičenjima u debatama. Bilo je to pre 33 godine, ja sam imao 17, a mislim da je ona imala 16. Vi ste pretrpeli strahovit gubitak i niste zaslužili ovu mahnitu politizaciju smrti vaše ćerke. Zbog toga sam dugo razmišljao o posledicama koje po vas može imati ono što imam potrebu da kažem. I nadam se da ćete, šta god da se desi, od ovog trenutka shvatiti da govoreći o ovome ne želim da povećavam vašu tugu. Nadam se da ćete razumeti da sam morao sve da kažem javno, jer se ništa od navedenog nije dogodilo – rekao je Porter.

Državni pravobranilac je takođe istakao da je jedine informacije koje je imao o optužbama pročitao na internetu i u pojedinim medijima.

– Pre objavljivanja teksta na sajtu ABC prošlog petka, niko iz policije, zakonodavstva, politike ili medija, nikada pred mene nije izneo bilo kakve konkretne navode. Ali, proteklih nekoliko meseci bio sam svestan jedne tihe kampanje. Da su mi optužbe iznete bilo kada pre objavljivanja u medijima, makar bih bio u mogućnosti da kažem jedino što mogu i što ću verovatno ikada biti u stanju da kažem, a to je istina – poručio je Porter.

On je potvrdio da se neće povući sa mesta državnog pravobranioca.

– Ako bih se povukao s položaja zbog optužbi za nešto što se nije dogodilo, onda bi isto tako bilo koja druga osoba u Australiji mogla da ostane bez posla i karijere samo na osnovu optužbi koje su objavljene u medijima. Ako bi se to dogodilo, svaka ličnost iz javnog života bi mogla jednostavno da bude uklonjena. Život svakog deteta koje sada odrasta tako bi sutra mogao da bude uništen samo kroz objavljivanje navoda i optužbi na internetu – kazao je Porter.

On je rekao da bi u tom slučaju nestala vladavina prava u Australiji.

– Pretpostavljam da ako bih sada podneo ostavku i ako bi to postavilo nove standarde, ne bi više bilo ni potrebe da uopšte postoji državni pravobranilac, pošto u tom slučaju u ovoj zemlji više ne bi bilo vladavine prava koju treba štititi. Neću doprinositi da se tako nešto dogodi, sve dok sam državni pravobranilac. Zbog toga, niti ću podneti ostavku, niti ću se povući – istakao je Porter.

Dugo očekivano obraćanje usledilo je nakon nedelju dana spekulacija o identitetu optuženog člana Savezne vlade. Prethodno, premijer Skot Morison je odbacio zahteve da se optuženi član kabineta povuče s pozicije dok traje istraga, navodeći da je optuženi ministar “energično negirao sve navode”.

Nepotpune informacije

Žrtva silovanja, čije se ime ne pominje u javnosti iz poštovanja prema porodici, ostavila je pisanu izjavu s detaljima optužbe, pre nego što je sebi u junu 2020. oduzela život.
Državni islednik Južne Australije Dejvid Vitl objavio je saopštenje u kojem je naveo da su informacije koje je dobio od Policije Južne Australije u vezi smrti ove žene – “nepotpune”, naročito u svetlu informacija objavljenih u medijima.

Islednik je potvrdio da su uzroci i okolnosti njene smrti pod policijskom istragom i da će “tek kada bude zadovoljan rezultatima istrage” doneti odluku da li će zatražiti sudsku istragu.

Odsustvo zbog mentalnog zdravlja

Kristijan Porter neće podneti ostavku, ali narednih nekoliko nedelja neće biti na dužnosti.
– Rekao sam premijeru da ću posle konsultacija s lekarom uzeti nekoliko nedelja odsustva zbog procene i nadam se popravljanja mentalnog zdravlja. Kroz ceo život sam išao kroz sve što mi se dešavalo, ali sada, zbog svih brižnih članova porodice i prijatelja koji su me proteklih dana pitali da li sam okej, moram iskreno da kažem da zaista ne znam da li sam. Nije me sramota da kažem da ću zatražiti pomoć stručnjaka kako bih pronašao odgovore na pitanja i posle nekoliko nedelja se vratio na poziciju državnog pravobranioca, ministra za industrijske odnose i lidera u Predstavničkom domu Parlamenta – rekao je Porter.
U njegovom odsustvu, funkciju vd državnog pravobranioca obavljaće ministarka Mikaelija Keš.

“Nisam spavao sa njom ”

Odgovarajući na pitanja novinara, Porter je rekao da “nikada nije spavao s navodnom žrtvom”, niti se među njima dogodilo bilo šta takve ili slične prirode.

– Nisam je video od 1988. godine, niti sam preko nekoga pokušavao da stupim u kontakt s njom. Sećam je se kao inteligentne, bistre i srećne osobe – rekao je Porter.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here