Portreti Patrijarha Pavla

U Galeriji “Kultura” u Bajinoj Bašti, u četvrtak, 25. februara 2021. godine u 19.00 časova otvara se izložba “Portreti Patrijarha Pavla”, autora Hadži Marka Vujičića, fotoreportera “Vesti” i dugogodišnjeg urednika fotografije “Pravoslavlja”, novine Srpske patrijaršije.

Hadži Marko Vujičić je jedan od retkih fotoreportera koji je imao prilike da u kontinuitetu beleži sve događaje vezane za život i rad “živog sveca” – kako se sve češće čuje za jednog od najomiljenijih srpskih patrijarha koji je preminuo 2009. godine.

Na izložbi u Bajinoj Bašti posetioci će videti 33 portreta Patrijarha Pavla koje je Vujičić snimio u Srbiji, ali i dijaspori.

– Posebna je simbolika da se izložba portreta patrijarha Pavla nađe u Bajinoj Bašti zato što je to mesto koje je imalo posebnu važnost u životu tada jerođakona Pavla (Stojčevića). U godiama posle Drugog svetskog rata, on je bio sabrat manastira Rača ukraj Drine, pa sve do svoga odlaska u Prizren, a zatim i u Atinu na postdiplomske studije. Malo je poznato da upravo zahvaljujući blaženopočivšem Patrijarhu srpskom Pavlu manastir Rača ima deo moštiju Svetog kralja Dragutina – monaha Teoktista, koji je ktitor manastira Rače – ističe Hadži Marko Vujičić.

Portreti Patrijarha Pavla

Hadži Marko Vujičić je diplomirao na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, član je Udruženja novinara Srbije i do sada je imao više samostalnih i zajedničkih izložbi fotografija.

Između ostalog, izlagao je u Pragu povodom 50 godina autokefalnosti Češke pravoslavne crkve, 2006. godine u Ruskom kulturnom centru, a ilustrovao je više stručnih knjiga, monografija, spomenica i šematizama eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Izložba je realizovana uz pomoć gradske opštine Mladenovac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here