EPA/Yuri Kochetkov
Ministar inostranih poslova Belorusije Vladimir Makej

Kolektivni Zapad snosi krivicu za sukob u Ukrajini, izjavio je beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej, govoreći na sednici Generalne skupštine UN.

– Učešće NATO u nelegitimnim ratovima protiv Jugoslavije, Iraka, Libije, Sirije, kao i pokušaji Alijanse da uđe u istorijski istočnoslovenske i susedne zemlje, predodredili su sudbinu prvog “Versaja” za “Versaj 2.0”. Zbog toga krivicu za kontinuirano krvoproliće u Ukrajini u potpunosti mora da nosi kolektivni Zapad – naglasio je Makej.

Zapad je ovaj sukob učinio neizbežnim ne samo svojom politikom širenja NATO, već i odbijanjem da razmotri predloge svojih protivnika, uveren je šef beloruske diplomatije. Ministar je naveo da Belorusija mnogo i svuda govori o sukobu u Ukrajini.

– Ne možemo da se ponašamo drugačije. Sukob se dešava pred našim vratima i veoma smo tužni kada vidimo kako je bratski ukrajinski narod postao žrtva geopolitičkih igara kolektivnog Zapada – objasnio je on.

Istovremeno je naglasio da Zapadu Ukrajina nije potrebna ni kao članica NATO ni kao članica Evropske unije – novi “pokrovitelji” su je jednostavno iskoristili u velikoj igri protiv Rusije.

– Ukrajina danas plaća krvlju, jer su njeni političari dozvolili da budu obmanuti i zaboravili su na istorijsko bratstvo tri istočnoslovenska naroda: Belorusa, Rusa i Ukrajinaca – rekao je Makej.

Ministar je podsetio da Minsk od 2014. godine čini i nastavlja da ulaže sve moguće napore da uspostavi mir u Ukrajini.

– Uvereni smo da se pitanja i prekida vatre i sveobuhvatnog strateškog mirnog rešavanja situacije oko Ukrajine u širokom kontekstu regionalne i globalne bezbednosti mogu postići samo za pregovaračkim stolom. Nema alternative pregovorima. U suprotnom ćemo svi dobiti novi treći “Versaj” – ocenio je ministar.

On je istovremeno naveo da “kao sused i pogođena strana Belorusija treba da bude sastavni deo i pregovaračkog procesa i konačnih bezbednosnih garancija”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here