EPA/BORIS PEJOVIC
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović

Vladika Joanikije pročitao je vernicima u Sabornoj crkvi pismo vaseljenskog patrijarha Vartolomeja upućeno predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

Vaseljenska patrijaršija u pismu izražava začuđenost podrškom koju je Đukanović dao stvaranju „Pravoslavne crkve crnogorske“, kao i time da je Vlada usvojila Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji predviđa „podržavljenje svih pravoslavnih crkava izgrađenih pre 1918. godine, kao i druge crkvene imovine“.

„Ovo bi značilo da vaša država oduzima pravo svojine nad crkvama i imovinom sveštenoj Mitropoliji crnogorskoj, kao i ostalim trima eparhijama Srpske pravoslavne crkve. Vaša ekselencijo, ovim pismom vam jasno i potpuno otvoreno saopštavamo da Vaseljenska patrijaršija, zajedno sa svim drugim pravoslavnim crkvama, kao jedinu pravoslavnu kanonsku jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću mitropolita crnogorskog Amfilohija, jerarha najsvetije crkve srpske“, navodi se u poruci Đukanoviću.Kako se dodaje, crnogorska crkva nikada nije bila autokefalna, a sadašnja takozvana Pravoslavna crkva crnogorska pod Mirašem Dedejićem ne pripada pravoslavnoj crkvi.

„Gospodin Dedejić nije episkop pravoslavne crkve, nego osoba raščinjena od Vaseljenske patrijaršije. Jedini tamnošnji kanonski jerarh je naš brat, mitropolit Amfilohije, svepravoslavno priznate Patrijaršije srpske“, ističe se u pismu.

„Šaljemo Vam ovo pismo jer ne želimo da naš ljubljeni narod Crne Gore dođe u stanje crkvene izolacije i odsječenosti od tijela sveukupne zajednice pravoslavnih crkava, s obzirom da ni jedna od njih neće priznati ni podržati Dedejićevu antikanonsku tvorevinu.Ponavljamo ono što smo Vam napisali dvehiljadite godine-uvjereni smo da će Vaša draga ekselencija razumeti opasnost po duhovno jedinstvo naroda Crne Gore, koja je prouzrokovana pokretom pomenutog Dedejića, te da ćete se Vi distancirati od njega radi dobra i jedinstva Vašeg naroda“.

„Vaša ekselencijo, molimo Vas da gore napisano ne shvatite kao miješanje u unutrašnje stvari Vaše države, nego kao želju naše majke crkve konstantinopoljske da pomogne Vašem pobožnom narodu u kritičnim istorijskim trenucima“, zaključuje se u pismu carigradskog patrijarha.

2 KOMENTARA

  1. Pa to je poruka od prije nekoliko godina, ima i novija u kojoj se Vaseljenski patrijarh slaže da svaka država ima svoju crkvu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime