Tanjug/AP
Andrej Plenković

Hrvatska će svaki put odlučno reagovati ako bude ugrožavan identitet Hrvata u Crnoj Gori ili njihova sigurnost, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

On je na sastanku sa predsednicima Hrvatske građanske inicijative (HGI) i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori Adrijanom Vuksanovićem i Zvonimirom Dekovićem kazao da vlada Hrvatske ima trajnu obvezu da se brine o hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori.

Iz HGI je saopšteno da se Plenković zahvalio Dekoviću i Vuksanoviću na svemu što rade kako bi bio očuvan položaj i identitet hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, koja snažno doprinosi kvalitetnim odnosima dve države.

Navodi se da su Vuksanović i Deković kazali kako su zadovoljni čvrstim vezama sa državnim vrhom Hrvatske i intenzivnom i redovnom komunikacijom sa predstavnicima vlade Hrvatske, kao i saradnjom na zajedničkim projektima koji su od interesa za status hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

“U tom smislu razgovaralo se o projektima koji se sprovode kroz Središnji državni ured za Hrvate van Hrvatske, a koji su posebno važni za očuvanje kulturnog i jezičnog identiteta hrvatske zajednice u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Iz vlade Hrvatske su poručili da su spremni da pomogne u širenju kapaciteta i postizanju trajnog rešenja imovinskopravnog statusa za Dom kulture u Donjoj Lastvi, koji je značajno mesto za kulturni i društveni život hrvatske nacionalne manjine u Boki Kotorskoj i šire.

“Hrvatska će nastaviti da pomaže rad Radio stanice Duks, čiji je hrvatski manjinski program posebno važan za očuvanje, rad i povezanost hrvatske zajednice u Crnoj Gori”, najavili su iz vlade Hrvatske.

“Sastanak čelnika hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori sa premijerom Hrvatske pokazatelj je da Hrvatska ne samo što vodi računa o Hrvatima van njenih granica, već i ceni zalaganje i nastojanje onih koji čuvaju, brane i neguju hrvatski identitet”, zaključuje se u saopštenju HGI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here