Tanjug/AP
Angela Merkel

Nakon nemačkog ministra spoljnih poslova Haiko Masa, protiv promene granica na Balkanu izjasio se i portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefan Zajbert.

Zajbert je danas govorio na redovnoj konferenciji portparola nemačke vlade protiv promene granica po etničkim linijama na Zapadnom Balkanu.

Na pitanje Dojče velea da li je nemačka vlada postavila crvene linije koje ne treba kršiti u slučaju sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, Zajbert je rekao:

– Molim vas da shvatite da obično ne komentarišemo nezvanične dokumente, ali u smislu spekulacija koje trenutno kruže u medijima o promeni granica na Zapadnom Balkanu po etničkim linijama, sa pozicije savezne vlade mogu vam reći da to smatramo vrlo opasnim. Takve promene granica povećale bi nestabilnost regiona, stvorile nove tenzije, pa čak i vratile sukobe iz prošlosti. Kao vlada, nastavljamo da promovišemo put evropske i transatlantske integracije zemalja u regionu, zasnovane na demokratiji, u vladavini zakona i multietničnosti – rekao je Zajbert.

On je istakao da nemačka vlada podstiće zemlje Zapadnog Balkana „da slede reformsku agendu i posebno se fokusiraju na pravdu i vladavinu zakona, u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala “.

Izvori iz nemačke vlade su za Dojče vele istakli da Nemačka smatra da bi do sada postignuti sporazumi u Briselu trebalo da posluže kao osnova za dijalog između Kosova i Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here