Z. Mirković
Poruka sa tri mesta: Članovi SPKD Prosvjeta ispred spomenika Vuku Karadžiću

U organizaciji i produkciji Udruženja Srba u Austriji, a u saradnji sa Ambasadom Srbije u Austriji i brojnim srpskim udruženjima, Srbi iz Austrije su sunarodnicima u matici, ali i svim Srbima širom sveta, lepim i emotivnim videom čestitali praznik, Sretenje i Dan državnosti Republike Srbije.

U snimanju i pripremi ove poruke ljubavi i mira učestvovali su saradnici iz cele Austrije, a posebno deca i mladi, članovi brojnih srpskih organizacija u ovoj zemlji.

Sa ponosom i nadahnuto, čestitke su poslali članovi Srpskog prosvetnog i kulturnog društva Prosvjeta, kao i članovi klubova okupljenih u Austrijskom savezu srpskog folklora i to Kulturno- sportskog društva Bambi, Srpskog kulturnog centra “Stevan Mokranjac”, Kulturno-umetničkog društva Jedinstvo, svi iz Beča, KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha i KUD Opanak iz Salcburga.

Čestitkama su se pridružila i druga udruženja, srpski studenti i akademci iz Beča, a posebnu čast organizatorima učinio je svojom porukom i Nebojša Rodić ambasador Srbije u Austriji .

– Čestitam praznik. Čestitam Sretenje, naš nacionalni i državni praznik. Čestitamo ga iz Republike Austrije, svim Srbima u rasejanju, čestitamo ga našima u otadžbini! Živela Srbija – naglasio je Rodić.

Na početku video čestitke uz fotografije znamenitih Srba, objašnjava se značaj Sretenja 1835.godine, kada je usvojen Ustav Srbije, koji je bio mnogim zemlja Evrope i sveta uzor zbog svog liberalnog karaktera.

Đaci Prosvjetine škole srpskog jezika čestitali su Dan državnosti građanima Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću. Oni su čestitke uputili ispred spomenika Vuku Stefanoviću Karadžiću, dvorca Šenbrun, ali i ispred spomenika Johanu Štrausu.

– Našim drugarima u Srbiji želimo sredćno Sretenje – poručili su oni između ostalog.

Članovi Bambija iz Beča čestitku su završili rečima “Volimo Srbiju”.

U ime srpskih studenata i akademaca iz Beča članovi Prosvjetinog kluba mladih umetnika poželeli su kolegama u domovini i širom sveta srećan Dan državnosti.

U pripremi video materijala, organizatori iz Udruženja Srba u Austriji imali su dobru podršku od produkcije Cezar filma iz Beča.

KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha

U nošnji sve generacije

Članovi najstarijeg srpskog kluba u Austriji Jedinstvo iz Beča poželeli su u nošnji srećan praznik, kao i članovi društva “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha.

Igrači folklornog ansambla SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča poželeli su: “Braćo i sestre Srpkinje srećan Dan državnosti naše voljene Srbije”.