TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
Prebilovci govore o kompleksnosti odnosa na Balkanu i koliko će dugo biti potrebno za pomirenje

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je prilikom boravka u jednodnevnoj poseti Bosni i Hercegovini izjavila da je Srbija u prethodnih sedam godina izdvojila za projekte u Republici Srpskoj više od 88 miliona evra i najavila da će ta pomoć biti nastavljena. Iz Prebilovaca, mesta srpskog stradanja, premijerka je poslala poruku mira.

Brnabićeva je prvo posetila Nevesinje, a potom i Prebilovce, gde je naglasila da se treba okrenuti budućnosti.

– Moramo praštati i boriti se za bolje sutra naše dece – izjavila je ona istakavši da iz tog mesta srpskog stradanja šalje poruke mira.

Premijerka je imala, kako je navela, veliku želju da poseti Prebilovce.

– Teško je biti ovde i slušati tu priču o kojoj sam do sada samo čitala. Ova priča govori o kompleksnosti odnosa na Balkanu i koliko će dugo biti potrebno za pomirenje. Ovo nije bilo samo stratište 1941. godine, već nažalost i ponovo 1992. godine – istakla je srpska premijerka.

Prethodno je u Nevesinju navela je da je od 2014, kada se promenio odnos Srbije prema Srbima u dijaspori, iz Beograda za različite projekte u Republici Srpskoj izdvojeno 88,5 miliona.

ULAŽEMO U BUDUĆNOST NAŠE DECE: Ana Brnabić

– Koliko Srbija bude jaka, toliko će više pomagati Srbe u ovom gradu, Republici Srpskoj i svim mestima u Federaciji BiH gde žive. To je normalno i prirodno kod svih onih naroda gde matica može i gde je dovoljno ekonomski sposobna da pomogne – rekla je Brnabićeva.

Ukazala je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio Vladu Srbije da posebno obrati pažnju na četiri opštine, među kojima su Nevesinje, Drvar, Kostajnica i Dubica.

– Zbog toga je, pored ovih projekata u ukupnom iznosu od 88,5 miliona evra, Nevesinje dobilo dodatnih tri miliona evra – pojasnila je ona.

Premijerka Brnabić je naglasila da to nije kraj pomoći koja će Srpskoj i Srbima u BiH, ma gde živeli, biti nastavljena i u narednim godinama. Nevesinje je, kako je objasnila, opština odabrana kao jedna od onih koja je dobila posebnu pomoć od Vlade Srbije u iznosu od tri miliona evra, od kojih je pola isplaćeno, a ostatak stiže do kraja godine.

Načelnik opštine Milenko Avdalović se zahvalio Brnabićevoj i podsetio da je pomoć Nevesinju iz sredstava Vlade Srbije započeta još 2018. godine, kada je obnovljen Dom kulture “Nebojša Glogovac”.

– U planu je 250.000 evra za pomoć budžetu i još toliko za podsticaj privrede – rekao je Avdalović i naveo da su zahvaljujući tim sredstvima u tekstilnom kombinatu u Nevesinju zaposlena 63 radnika.

On je naglasio da će 1,3 miliona biti izdvojeno za rekonstrukciju i izgradnju gradskih i prigradskih puteva, kao i da je u toku sprovođenje projekata Doma kulture, dogradnje vrtića i osnovne škole.

Kasnije tokom dana premijerka je posetila i Mostar.

Doček premijerke Brnabić na aerodromu u Mostaru

Dobre komšije

Premijerka Srbije je kao jedan od glavnih prioriteta Vlade istakla regionalno povezivanje, i to da Srbija želi dobre odnose sa BiH, koji su u skladu sa stavom naše države. Ona je podsetila da Srbija i BiH rade zajedno na jednom od najvažnijih projekata, izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo.

Bezuslovna pomoć

Predsednica Vlade Srbije je rekla da je cilj pomoći koju daje Beograd bio da se poboljša kvalitet života građana u Srpskoj.

– Svaki uloženi dinar, marka ili evro, znače kvalitetniji život građana i u BiH i u RS. Nikada nismo uticali na koje projekte će biti potrošen novac, već smo finansirali ono što je lokalna zajednica tražila – rekla je Brnabićeva.

Istorijski dan

Paroh iz Čapljine, jerej Marko Gojačić, kaže da je dan posete srpske premijerke istorijski dan za Prebilovce.

– Istorijski dan za Prebilovce i našu parohiju. Posle otvaranja crkve 2015. godine po važnosti isti događaj, jer nam je u posetu stigla predsednica Vlade Srbije, koja nam pomaže da ostanemo i opstanemo na ovim prostorima – rekao je Gojačić.

Živi bačeni u jamu

Između 6. i 11. avgusta 1941. ustaše pod komandom Ivana Jovanovića, zvanog Crni, izvršile su masakr u Prebilovcima nad 826 od ukupno 994 Srba iz sela Prebilovci, uglavnom žena, dece i staraca. Većina je živa bačena u jamu Golubinku, dok su ostali bili ubijeni na licu mesta. Tim pokoljem 54 srpska domaćinstva iz Prebilovaca zauvek su ugašena.