pixabay.com

Portparol Evropske komisije Erik Mamer poručio je danas Poljskoj da nema mesta za ratnu retoriku među partnerima u EU.

Mamer je to izjavio nakon što je poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao da bi uskraćivanje novca od strane Brisela zbog pitanja vezanih za vladavinu prava bilo kao da počinje Treći svetski rat, preneo je Rojters.

U intervjuu “Fajnenšel tajmsu”, Moravjecki je optužio EU da zahteva od Varšave stvari držeći joj pištolj uperen u glavu i zatražio od Brisela da odustane od pretnji i sankcija protiv Poljske.

Komentari su usledili nakon višegodišnjih sporova oko promena koje je poljska vlada uradila u sudovima u zemlji.

EU veruje da promene narušavaju demokratske kontrole i ravnotežu, a Evropska komisija zadržava milijarde evra Poljskoj predviđene u planu oporavka od pandemije.

Na pitanje da li bi Poljska mogla da iskoristi svoje pravo veta da blokira zakone kao odgovor na to, na primer o klimatskim pitanjima, Moravjecki je rekao: “Ako započnu treći svetski rat, mi ćemo braniti svoja prava bilo kojim oružjem koje nam je na raspolaganju”.

Upitan da da svoj komentar na brifingu, portparol Evropske komisije Erik Mamer rekao je da je EU projekat koji je veoma uspešno doprineo uspostavljanju trajnog mira među svojim državama članicama.

On je dodao da nema mesta retorici koja se odnosi na rat.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here