Pixabay

Predstavnici međunarodne zajednice upozorili su na posledice ako zahtev za izmene zakona o Specijalnom sudu bude na dnevnom redu kosovske skupštine.

Kancelarija EU u Prištini ocenila je zahtev Organizacije ratnih veterana tzv. OVK za izmenu mandata Specijalnog suda kao “opasan za zajednički rad EU i Kosova na vladavini zakona”.

“Kosovo se u 2015. godini jasno obavezalo prema EU i ostatku međunarodne zajednice da formira Specijalizovana veća. Za EU je ovo pokazalo potpunu posvećenost Kosova vladavini zakona.

Svaki pokušaj da se ukine ili izmeni mandat Specijalizovanih veća ozbiljno bi narušio takvu posvećenost i ugrozio zajednički rad EU i Kosova koji se obavlja poslednjih godina”, navodi se u saopštenju Kancelarije EU u Prištini.

Velika Britanija se takođe izjasnila protiv izmene ovog Zakona.

Iz ambasade Velike Britanije u Prištini je saopšteno da bi bilo kakav pokušaj promene strukture Suda “štetio Kosovu na međunarodnoj sceni”.

“Nemamo komentara na predloge koje je nedavno iznela Organizacija ratnih veterana OVK. Ali svaki pokušaj promene strukture Specijalnog suda Kosova bi imao posledice za međunarodni kredibilitet i položaj Kosova. Podržavamo princip da ne sme biti nekažnjenih počinitelja najtežih zločina jer je to od međunarodnog interesa. Sve strane moraju procesuirati ratne zločince. Isto to kažemo u Beogradu i drugde”, poručili su iz britanske ambasade.

Kosovski institut za pravdu smatra neizvodljivim u praksi zahtev da se u mandat Specijalnog suda doda i istraga prema pripadnicima Vojske Srbije, prenosi Kosovo onlajn.

Uprkos negativnim reakcijama međunarodnih organizacija, Organizacija ratnih veterana tzv. OVK kaže da neće povući zahtev.

Lider te organizacije Hisni Gucati smatra da njihov zahtev ne ugrožava odnose sa EU jer je to, prema njegovim rečima, samo pokušaj da se osigura pravda za Albance ubijene tokom rata.

Kosovska skupština usvojila je Zakon o formiranju Specijalnog suda 2015. godine.

Dve godine kasnije, 43 poslanika su zatražila vanredno zasedanje skupštine kako bi se ovaj zakon ukinuo, ali ova inicijativa nije uspela posle protivljenja međunarodne zajednice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here