commons.wikimedia/Adrian Grycuk
Savet Evrope

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) prokomentarisala je odbijanje Ukrajine da učestvuje na zasedanju organizacije i izjavila da je Kijev bio dužan da pošalje delegaciju.

Kako je za Sputnjik izjavio šef jedne od političkih grupa PS SE Tini Koks, sve države-članice treba da učestvuju u radu statutarnih organa Saveta Evrope, što je predviđeno rezolucijom „O ulozi i misiji PS SE i budućim zadacima“, usvojenom tročetvrtinskom većinom u aprilu prošle godine.

„Zbog toga je Ruska Federacija trebalo da pošalje novu delegaciju u PS SE. Isto se odnosi i na Ukrajinu. Savet Evrope nije kafić u kojem birate sve što želite.“

Kijev je takođe pozvao kolege iz Saveta Evrope na održavanje širokih konsultacija o posledicama bezuslovnog povratka Rusije u PS SE i razvijanje efikasnih mehanizama odgovornosti „država koje narušavaju statutarna dokumenata Saveta Evrope i normi međunarodnog prava“.

Komentarišući ovaj deo izjave, Koks je rekao da se razvija zajednički mehanizam reagovanja koji se može koristiti u slučaju grubog narušavanja obaveza države-članice u skladu sa poveljom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Izvor Sputnjika u PS SE potvrdio je da su zemlje dužne da učestvuju u radu svih organa Saveta Evrope, ali je priznao da ne postoji procedura koji bi ih na to naterala.

Ranije je ukrajinska delegacija izdala saopštenje u kojem zvanično odbija da učestvuje na sednici sledeće nedelje zbog povratka Rusije u ovu organizaciju.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here