EPA/Christian Bruna
Verner Kogler

Povodom 75-te godišnjice završetka drugog svetskog rata Austriji su upućene video-poruke predstavnika nekadašnjih savezničkih snaga u kojima se ukazuje na značaj sprečavanja ponavljanja takve tragedije, a austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je značaj sećanja na stravične događaje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin poželeo je prijateljskom austrijskom narodu blagostanje, mir i prosperitet.

On je naglasio da je Drugi svetski rat bio nametnut Sovjetskom savezu, kao i da je velika pobeda spasila čovečanstvo.

“Ona je otvorila vrata obnovi u nezavisne, dinamično razvijajuće demokratske Austrije”, naveo je Putin.

Dodao je da je sećanje na poginule i događaje tokom rata zajednička obaveza i potreba prema celoj generaciji pobednika.

– Moramo preduzeti sve kako se više niko ne bi usudio ovakvu ratnu tragediju ponovo da podstakne – naglasio je Putin podsećajući na novu zajedničku opasnost – širenje koronavirusa.

Predsednik SAD Donald Tramp ukazao je da se nakon Drugog svetskog rata odnosa Amerike prema Evropi razvio, te postao snažniji.

On je podsetio na sastanak koji je imao sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom pre godinu dana i dobre odnose sa Austrijom, posebno trgovinske.

– Naši narodi se razumeju, poštuju i kancelar Kurc je obavio fantastičan posao – rekao je Tramp.

Šef britanske diplomatije Dominik Rab, koji je trenutno vršilac dužnosti premijera, kazao je da je 8. maj 1945. urezan u kolektivnom sećanju.

– Uvek ćemo se sećati žrtava i herojstva onih koji su pali na ratištu. Završetak rata je bio i početak nove ere. To je bio novi početak koji se oslanja na obećanje o miru i stabilnosti – podvukao je Rab.

U ime predsednik Francuske Emanuela Makrona francuski ambasador u Beču Fransoa Sen-Pol rekao je da “u doba, kada prolazimo kroz zdravstvenu krizu, u kojem su ponovo vidljive nove podele današnjeg sveta, je još veća naša obaveza da se sećamo 8.maja, koji je simbol kraja nacističkog varvarstva i Drugog svetskog rata”.

Naglasio je da je taj datum simbol nade i značaja održivog mira.

Austrijski kancelar Kurc u obraćanju građanima rekao je da je potpunom kapitukacijom Trećeg rajga završeno najtamnije poglavlje ljudske istorije.

Prema njegovim rečima, posledice tog strašnog doba i danas su tema, te je neophdono naučiti lekcije iz tog vremena.

– Moramo učiniti sve da se istorija ne ponovi i zato je važno da štitimo i jačamo osnove našeg slobodnog društva, kao što su vladavina prava, demokratija, podela vlasti i sloboda medija – naglasio je.

Kurc je rekao da je važno zajedno voditi borbu protiv svih oblika političkog ekstremizma, još pre nego što naiđe na prihvatanje.

– To je naša istorijska obaveza – podvukao je Kurc.

Podsetio je na ubijene Jevreje, rekavši da borba protiv antisemitizma i anticionizma mora biti deo državnog rezona.

– Nikada više mržnja protiv Jevreja ne sme da se ukoreni u Austriji. Zajedničkim snagama moramo dalje da se borimo kako se više nijedan jevrejski sugrađanin na našim ulicama ne bi osećao nesigurno – rekao je austrijski premijer.

I vicekancelar Verner Kogler podvukao je da se istorija ne može i ne sme zaboraviti, te podsetio da Austrija nije bila samo žrtva, već da snosi i suodgovornost.

Među nacističkim ratnim zločincima bio je naproporcionalno veliki broj Austrijanaca, naglasio je Kogler.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here