Tanjug
Ana Brnabić

Odziv privrede za program “Moja prva plata” mnogo je veći od očekivanog, zbog čega mladi treba da se prijavljuju kako bi iskoristili šansu da dobiju posao, poručila je Ana Brnabić, pozivajući mlade da konkurišu za prvi posao budući da je prijavljivanje za program njihovog zapošljvanja počelo i trajaće do 8. novembra.

Premijerka je na sastanku sa predstavnicima udruženja mladih na temu programa “Moja prva plata”, sa kojima su razgovarali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, najavila da je država spremna da, pored dve milijarde dinara za “Moju prvu platu” kojom će biti obuhvaćeno 10.000 mladih, izdvoji dodatna sredstva za nastavak tog programa.

– Taj program mogao bi da se nastavi u 2021. ili 2022. na isti način ili uz neke izmene i prilagođavanja kako bi rezultati bili što bolji. Nemamo problem da damo dodatna sredstva. Važno je samo da imamo dobru ponudu i da to budu dobre kompanije i da svaka od njih ima program mentorstva kako bi mladi zaista i naučili nešto tokom tih devet meseci – rekla je Brnabićeva, govoreći o programu, u kojem će država u periodu od devet meseci plaćati nadoknadu poslodavcima za zapošljavanje mladih, i to po 24.000 dinara mesečno za fakultetski obrazovane, a po 20.000 dinara za one sa srednjom stručnom spremom.

Program koji se sprovodi, prema oceni Brnabićeve, jasan je signal mladima da država vodi računa o njima i da ulaže veliki novac kako bi ih zadržala u Srbiji i stvorila i dobre uslove za rad i život. Ona očekuje da će i poslodavci u programu “Moja prva plata” i sami finansirati mlade i omogućiti im da imaju veću platu.

– Kao Vlada smo mnogo uložili u mlade, posebno u visokoobrazovane. Zaposlili smo više od 1.000 mladih doktoranata, otvorili Fond za nauku, finansirali projekata mladih istraživača. Oni sada prvi put u Srbiji prave svoje timove i dobijaju finansiranje za svoje projekte – rekla je Brnabićeva, dodajući da je broj poslodavaca koji su se prijavili za program premašio očekivanja.

Taj utisak deli i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, otkrivši da je prijavljeno 20.000 pozicija i da je za program konkurisalo 10.000 kompanija, od kojih je 8.000 ispunilo uslove javnog poziva.

– Za kandidate sa srednjom školom predviđeno je 70 odsto pozicija, a preostalih 30 odsto za one sa visokim obrazovanjem. Pozivam mlade da iskoriste ovu šansu kako bi stekli radno iskustvo i unapredili svoju biografiju. Sticanje radnog iskustva je važno, jer ako posle devet meseci ne uspeju da ostanu u firmi u koju sada budu primljeni sa tim iskustvom moći će lakše da se zaposle na nekom drugom mestu – rekao je Čadež.

Sektor usluga najtraženiji

Marko Čadež otkrio je da najveće interesovanje vlada za sektor usluga.

– Imamo veliki broj prijavljenih pozicija – rekao je Čadež, a iz PKS su potvrdili da su među kandidatima sa srednjom školom najtraženiji prodavci, knjigovođe, medicinske sestre i da ima interesa za zapošljavanje bravara, mašinskih tehničara i računovođa. Kada je reč o visokoobrazovanim kadrovima, poslodavci su pokazali interesovanje za ekonomiste, pravnike, lekare, stomatologe, mašinske i građevinske inženjere.

– Prijave su stigle iz svih delova Srbije, različitih delatnosti i obima kompanija. Prednjači privatni sektor. Što se tiče broja prijava najviše ih je iz Beograda, potom iz Novog Pazara, Niša, Novog Sada, Kragujevca, Zaječara, Kruševca, ali ima i poslodavaca i preduztenika iz manjih mesta – rekli su u PKS.

Kreće i gradnja stanova

Ana Brnabić najavila je da će država nastojati da sledeće godine počne izgradnju stanova za mlade, a da će organizacije mladih napraviti plan kome su stanovi najpotrebniji.

– Stanove će dobiti mladi naučnici, mladi bračni parovi i mladi koje vredi podržati – rekla je premijerka. Ona je dodala da je država sa udruženjima mladih ranije počela da radi na realizaciji projekta stanogradnje za tu kategoriju stanovništa, ali da je sve stalo tokom pandemije.

– Međutim, dogovorili smo se da nastavimo rad na tome i da 2021. imamo i tu neke konkretne rezultate i da krenemo u izgradnju stanova za mlade – rekla je Brnabićeva.