A. Čukić

Vlade bi trebalo da razmisle o “solidarnom” oporezivanju pojedinaca koji su se obogatili u vreme pandemije, poručio je generalni sekretar UN.

– Pozivam vlade da razmotre uvođenje “solidarnog” ili poreza na bogatstvo onima koji su profitirali tokom pandemije kako bi se smanjila ekstremna nejednakost – izjavio je Gutereš.

On je naveo da najnoviji izveštaji pokazuju da je bogatsvo najbogatijih skočilo za 5.000 milijardi dolara, prenosi Poslovni dnevnik.

– Moramo se pobrinuti da novac bude usmeren tamo gde je najpotrebniji. Najnoviji izveštaji ukazuju da je bogatstvo najbogatijiih ljudi na svetu u proteklih godinu dana skočilo za 5.000 milijardi dolara – rekao je on u ponedeljak na sastanku UN-a o finansiranju razvoja.

Ponovio je da bi grupa 20 bogatih i velikih privreda u nastajanju trebalo da produži moratorijum na servisiranje duga na 2022. godinu i proširi ga kako bi se i zemljama u razvoju i privredama sa srednjim dohotkom pomoglo u oporavku od pandemije.

– Ali, ne smemeo stati na olakšavanju otplate duga, moramo hitno ojačati arhitekturu međunarodnog duga kako bismo okončali smrtonosne cikluse dužničkih talasa, globalne dužničke krize i izgubljene decenije – naglasio je sekretar UN-a.

Ponovo je apelovao i da vakcine protiv Covida-19 budu dostupne svim zemljama i da se osigura dodatni novac za potpuno finansiranje fonda za raspodelu vakcina COVAX-a.

– Insistiranje na jednakosti u globalnom odgovoru na pandemiju i oporavku test je multilateralizma, na kojem trenutno ne dobijamo prolaznu ocenu. Razmotrimo samo vakcinaciju– samo 10 zemlja sveta ima oko 75 odsto vakcina – naglasio je čelnik UN-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here