RTRS
Narodna skupština Republike Srpske

U Banjaluci je održana posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj poslanici nisu podržali ocene Milorada Dodika da su odluke Predsedništva BiH od 18. oktobra štetne po vitalni interes RS.

Sednici su prisustvovali predsednica RS Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a kako prenosi RTRS Narodna skupština nije podržala izjavu Dodika da je deset odluka Predsedništva, koje su Šefik Džaferović i Željko Komšić usvojili preglasavanjem štetno po vitalni interes Republike Srpske.

Tako svih deset odluka na koje je Dodik uložio veto ostaju na snazi, jer je na glasanju izostala podrška dve trećine poslanika.

To je prvi put da je Dodik pokrenuo proceduru zaštite vitalnog entitetskog interesa, a da je izostala dvotrećinska podrška.

Iako je srpski član Predsedništva u uvodnom izlaganju detaljno obrazložio svaku odluku i zbog čega su one štetne po interes Srpske, rekao da je Parlament Srpske mesto odluke, te pozvao poslanike na jedinstvo, jedinstvo je izostalo.

Dok je DNS sve vreme učestvovao na zasedanju i glasao, SDS i PDP su napustili zasedanje još tokom rasprave, pa nisu ni bili prisutni u sali kada se glasalo.

Sve ove tačke koje su bile na sednici Predsedništva BiH 18. oktobra i na koje je srpski član Milorad Dodik stavio veto, poštujući zaključke Narodne skupštine o neodlučivanju u Predsedništvu su usvojene jer nije bilo dovoljno ruku u Narodnoj skupštini.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here