Foto: Ilustracija

Podvodni aparat „Posejdon“ je specijalno napravljen za obuzdavanje nuklearne agresije SAD, rekao je listu „Izvestija“ direktor Biroa za vojno-političku analizu Aleksandar Mihajlov. On je naglasio da je glavni zadatak tog oružja – držati na nišanu neprijateljsku obalu.

– Uzimajući u obzir mogućnosti aparata, govorimo o priobalnoj teritoriji SAD – naveo je Mihajlov.

On je dodao da je „Posejdon“ jedino oružje svoje vrste, koje može „anulirati“ priobalnu odbranu protivnika, pritom toliko jakog, kao što su SAD. Taktično-tehničke karakteristike aparata su „zastrašujuće“, jer „Posejdon“ može da nosi 2 i više megatone borbenog eksploziva.

– Eksplozija tolike snage može da nanese nepopravljivu štetu istočnoj ili zapadnoj obali SAD i njihovom stanovništvu – naveo je ekspert.

Skoro nemoguće je blagovremeno saznati za približavanje „Posejdona“. On može da se bori sa sredstvima PVO i PRO. Aparat može da se kreće brzinom do 200 kilometara na čas na dubini od 1 kilometra. To ga čini neprimetnim za protivnika.

Mihajlov je naglasio da „Posejdon“ može biti upotrebljen u slučaju nuklearnog rata, pošto je to oružje „Sudnjeg dana“. Treba naglasiti da su zapadni mediji ranije pisali o „Posejdonu“ i izražavali zabrinutost u vezi sa pojavom novog oružja u Rusiji.

Ranije je bilo saopšteno da će „Posejdon“ početi da se testira na jesen ove godine.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime