Ž. Marković
KUD "Sveti Sava" iz Altštetena

Srpsko folklorno društvo Homolje iz Gosaua u istočnoj Švajcarskoj je još jednom pokazalo kako se organizuje dobra zabava. Na njihovom tradicionalnom Zimskom poselu bilo je prisutno više od 1.200 gostiju, pa su morali da otvore i treći deo hale, jer nije bilo više mesta za sedenje.

ŽIVOPISNA KOREOGRAFIJA: KUD Ostrog iz Inzbruka

Pored pretežno vlaške populacije, koja živi i radi u Gosauu i okolini, na ovoj zabavi je bio i znatan broj zemljaka poreklom iz Novog Pazara i okoline, ali i drugih krajeva Srbije. Razlog tome je gostovanje folkloraša KUD-a Golija iz Novog Pazara. Na ovoj zabavi nastupila su i društva „Vuk S. Karadžić“ iz Roršaha, „Sveti Sava“ iz Belincone, Ras iz Lucerna i „Sveti Sava“ iz Altštetena. Iz austrijskog Inzbruka stigao je KUD Ostrog.

Između maštovitih koreografija koje su izvodili folkloraši nastupali su i violinisti Katarina Đurić i Danijel Trubić, pevale su sestre Bogdanović i izvođač etno-muzike Božica – Boba Nedeljković, koja je i veoma dobro vodila program. Na kraju programa sledilo je podela zahvalnica i prigodnih poklona gostujućim udruženjima i sponzorima, a potom je nastalo narodno veselje do posle ponoći.

Među brojnim posetiocima bile su i cele porodice sa tri generacije, a reporter „Vesti“ je tako naišao i na Slobodanku Vasiljkić, koja je poreklom iz Kobišnice kraj Negotina. Slobodanka je na poselo došla sa unukom Jovanom i snajkom Gordanom, a sve tri ističu da su veoma zadovoljni programom i atmosferom.

Zadovoljstvo se videlo i na licu Vojčeta Milića, predsednika SFD Homolje.

– Lepo je što je sala dupke puna, što su komšije iz Roršaha i Altštetena došle da nam uveličaju ovu našu tradicionalnu zabavu, što su došli ljudi sa područja Novog Pazara i drugih krajeva Srbije, koji žive i rade u Švajcarskoj, što su došli čak iz Belincone i Lucerna pa i preko granice iz Inzbruka. U moje ime i ime našeg udruženja puno im zahvaljujem. Mnogo sam srećan što mogu sa svima njima da se družim večeras – kaže Vojče.

Željko Šućević, predsednik KUD-a „Vuk S. Karadžić“ iz Roršaha kaže da su se rado odazvali pozivu prijatelja i komšija iz Gosaua.

– Predstavili smo se isključivo vlaškim igrama da domaćinima malo i ugodimo – kaže u šali Željko Šućević, predsednik KUD-a Vuk S. Karadžić iz Roršaha i dodaje: – Lepo smo ugošćeni, uvek rado dođemo i nadam se da ćemo se i ubuduće družiti i više posećivati.

Neopisivo

– Ovako iskreno drugarstvo, zrelo i zdravo prijateljstvo može da bude samo u folkloru. Ne mogu da vam opišem kako je večeras lepo bilo, to se mora doživeti. Hvala našim domaćinima Homolju na lepom i iskrenom gostoprimstvu i pozivamo ih kod nas u Novi Pazar da im uzvratimo istom merom – kaže Goran Asović, predsednik KUD-a Golija iz Novog Pazara.

Da pomažemo jedni druge

– Postala je tradicija da dolazimo u goste društvu Homolje i ovu priliku koristim da pozdravim domaćine. Želimo da se družimo, pomažemo jedni druge, a ne da se razdvajamo. Želimo da naša deca budu vesela i srećna i od nas starijih uče našu srpsku tradiciju i običaje – nadahnut je atmosferom Slaviša Đukić, potpredsednik KUD-a Ras iz Lucerna.

Čekamo vas u Belinconi

– Prezadovoljan sam večeras i gostoprimstvom i nastupom mojih folkloraša i druženjem sa kolegama iz drugih udruženja. Naš klub je posle kratke pauze stasao u ozbiljno folklorno udruženje i gostujemo svuda po Švajcarskoj kod naši prijatelja. Za večeras smo se lepo spremili i nadam se da su domaćini zadovoljni našim učešćem, a njima hvala na svemu što su nam pružili rado ih očekujemo 1. februara sledeće godine kada ćemo mi imati našu zabavu – kaže Željko Milićević, predsednik KUD-a „Sveti Sava“ iz Belincone.

U klubu 10 godina

Slobodanka, Jovana i Gordana Vasiljkić

Mile Tiosavljević, član uprave Homolja, imao je razloga i za slavlje.

– Deset godina od kada sam u Homolju, jedan mali jubilej i drago mi je što su su samnom u klubu i moji sinovi Đorđe i Petar. Veoma sa ponosan na njih i dičim se što obojica igraju u folklornom ansamblu – kaže ponosni Mile, koji je rodom iz Novog Pazara.